Всі рубрики

 

  

 

Новий порядок видачі «свідоцтва нотаріуса»

Відповідно до ст. 11 Закону України «Про нотаріат» (зі змінами) Мін’юст видає свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю. Щоб удосконалити цей процес, наказом Міністерства юстиції від 22.06.2009 р. № 1107/5 затверджено новий Порядок видачі свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю. Свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю (далі – свідоцтво) видається на підставі подання Головного управління юстиції Міністерства юстиції в АР Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі (далі – управління юстиції), а в разі успішного складання особою іспиту Вищій кваліфікаційній комісії нотаріату при Мін’юсті (далі – Вища кваліфікаційна комісія нотаріату) – на підставі її рішення. Стаж роботи та юросвіта Свідоцтво може бути видане громадянину України, який має повну вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи у сфері права не менше трьох років, пройшов стажування протягом одного року в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса та склав кваліфікаційний іспит. Повна вища юридична освіта в Україні відповідно до постанови КМУ «Про перелік напрямів та спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за відповідними освітньо-кваліфікаційними рівнями» від 24.05.1997 р. здобувається за напрямами підготовки «право» (спеціальності «правознавство», «правоохоронна діяльність»), а також за напрямом «міжнародні відносини» (спеціальність «міжнародне право») для фахівців, які здобували вищу освіту починаючи з 2004 р. До стажу роботи у сфері права належить робота на посадах, які мають заміщатися фахівцями з повною вищою юросвітою відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня, в органах державної виконавчої влади, судах, органах юстиції, нотаріату, адвокатури, прокуратури, судової експертизи, місцевого самоврядування, профспілкових та інших громадських організаціях, на підприємствах, в установах та організаціях будь-якої форми власності. Повторне свідоцтво та дублікати Документи, необхідні для видачі свідоцтва, розглядає Міністерство юстиції протягом 15 днів з дня їх надходження. За результатами розгляду заяви приймається рішення про видачу свідоцтва, залишення заяви без розгляду або відмову у видачі свідоцтва. У разі надання повного комплекту документів і відповідності їх законодавству готується висновок про видачу свідоцтва, який є підставою для підготовки проекту наказу про видачу свідоцтва. На підставі наказу видається свідоцтво, яке за встановленою формою підписує міністр юстиції. Свідоцтво підлягає реєстрації в Журналі реєстрації виданих свідоцтв про право на зайняття нотаріальною діяльністю. У разі втрати або пошкодження свідоцтва, а також необхідності внесення до нього виправлень видається повторне свідоцтво. Це робиться на підставі реєстраційного запису в Журналі за заявами осіб, щодо яких складено такий запис.  Щоб одержати повторне свідоцтво, до Міністерства юстиції України подають такі документи:
  • заяву з відміткою уповноваженої особи Міністерства юстиції України щодо встановлення особи заявника;
  • документ про внесення плати за видачу повторного свідоцтва (квитанцію, видану банком, або платіжне доручення з відміткою банку);
  • ксерокопію відповідних сторінок паспорта, які містять відомості про прізвище, ім’я, по батькові та місце проживання;
  • повідомлення в засобах масової інформації про втрату свідоцтва, довідку органів внутрішніх справ або оригінал свідоцтва, яке пошкоджене або до якого необхідно внести виправлення.
Дублікати свідоцтв про право на зайняття нотаріальною діяльністю, видані Міністерством юстиції раніше на заміну втрачених або пошкоджених, є чинними та не підлягають заміні повторними свідоцтвами (постанова КМУ «Про розмір плати за видачу свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю» від 22.02.1994 р. № 102). Відмова у видачі свідоцтва  У випадках, коли на момент звернення особи до Мін’юсту виникли обставини, що перешкоджають одержанню свідоцтва, Мін’юст може відмовити у видачі свідоцтва. Такими випадками є: втрата особою громадянства України, набрання законної сили обвинувальним вироком суду, набрання законної сили рішенням суду про визнання особи недієздатною, обмежено дієздатною або винесення ухвали про застосування до неї примусових заходів медичного характеру. У зазначених випадках або в разі невідповідності документів законодавству готується висновок про відмову у видачі свідоцтва. Про результати розгляду Департамент інформує відповідне управління юстиції або заявника. Відмова у видачі свідоцтва може бути оскаржена в суді у місячний строк з дня її одержання. Свідоцтво є підставою для призначення на посаду державного нотаріуса або для реєстрації приватної нотаріальної діяльності.
 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________