Всі рубрики

 

  

 

ДОЧЕКАЛИСЯ або Нові умови оподаткування спрощенців

Підприємців, що працюють на спрощеній системі оподаткування за перші півроку після введення в дію Податкового кодексу стало менше на 127 тисяч. Тих же, хто вижив в умовах «податкового раю» чекав подарунок – парламент нарешті прийняв довгоочікувані зміни до ПКУ щодо спрощеної системи оподаткування й тепер залишається сподіватись, що президент підпише цей закон. Які ж нововведення чекають на «спрощенців»?По-перше, відтепер фізичні особи-підприємці мають  право реєструватись платниками ПДВ. По-друге, закон скасовує 50-відсоткову надбавку до ставки єдиного податку за кожного найманого працівника, яка діє на сьогодні. Проте єдиний соціальний внесок за найманців доведеться сплачувати. Всіх «спрощенців» поділять на чотири групи: Перша група: фізичні особи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів або надають побутові послуги населенню. Їхній дохід протягом календарного року не перевищує 150 000 гривень. Друга група: фізичні особи-підприємці, які надають послуги, в тому числі побутові, працюють у сфері ресторанного господарства, здійснюють виробництво чи продаж. При цьому обсяг їхнього доходу не повинен перевищувати мільйон гривень, а кількість найманих працівників – не більше десяти. Ті підприємці, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна, автоматично переходять до третьої групи, навіть якщо їхній дохід до 1 мільйона гривень. Третя група: фізичні особи-підприємці, які протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв, які мають до десяти найманих працівників та обсяг доходу до 3 мільйонів гривень. Четверта група: юридичні особи, в яких середньооблікова кількість працівників не перевищує 50 осіб, а обсяг доходу не перевищує 5 мільйонів. Не можуть працювати на спрощеній системі оподаткування суб’єкти господарювання, які:
  • здійснюють діяльність з організації, проведення азартних ігор;
  • проводять обмін іноземної валюти;
  • виробляють чи продають підакцизні товари (крім роздрібного продажу пива та столових вин);
  • видобувають, виробляють чи продають дорогоцінні метали і дорогоцінне каміння;
  • видобувають чи продають корисні копалини;
  • здійснюють діяльність у сфері фінансового посередництва;
  • здійснюють діяльність з управління підприємствами;
  • здійснюють діяльність з надання послуг пошти та зв’язку;
  • продають предмети мистецтва та антикваріату, організовують торги виробами мистецтва, предметами колекціонування або антикваріату;
  • діяльність з організації з проведення гастрольних заходів;
  • фізичні особи-підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів.
Скільки доведеться платити? Фіксовані ставки єдиного податку для для фізичних осіб-підприємців встановлюють сільські, селищні та міські ради. Для першої групи платників єдиного податку ставка може бути у межах від 1 до 10 % від мінімальної заробітної плати (з 1 січня це буде орієнтовно 10-100 гривень на місяць). Для другої групи платників єдиного податку – від 2 до 20% від «мінімалки». При цьому «спрощенців» ніхто не звільняє від сплати єдиного соціального внеску. Третя та четверта групи платитимуть не фіксовану ставку, а відсоток від доходу. У разі сплати ПДВ ставка єдиного податку становитиме 3% від доходу. Без сплати ПДВ доведеться платити 5% податку.
 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________