Всі рубрики

 

  

 

Рейтинг вільних економік.

Україна опинилася на нижчих щаблях рейтингу вільних економік, який склали експерти Heritage Foundation – Стратегічного дослідного інституту США з питань світової політики. Автори рейтингу визначають поняття вільної економіки як «відсутність урядового втручання чи перешкоджання виробництву, розподілу та споживанню товарів і послуг, ненадання громадянам захисту їхніх прав та підтримки свободи як такої». Аналіз економічної свободи в Heritage Foundation здійснюють з 1995 р. Рейтинг цієї установи вважається одним з найавторитетніших у світі. Ступінь вільної економіки фахівці Інституту розраховують за допомогою середнього арифметичного, беручи до уваги десять основних показників, як-от: свобода бізнесу, торгівлі, фінансового сектора, інвестицій, праці, монетарна та фіскальна свобода, гарантії прав власності, розмір бюрократичного апарату та ступінь захисту від корупції.

У цьогорічному рейтингу Україна посіла 163-тє місце зі 179 можливих і цим самим, на думку упорядників, показала найгірший результат серед країн Європи. Разом із Бєларуссю, КНДР, Зімбабве, Іраном, Ліберією, Того і Бурунді вона увійшла до категорії репресивних економік. Експерти Heritage Foundation вважають, що основи економічної свободи в Україні вельми крихкі, а примарний захист прав власності і широко розповсюджена корупція відбивають в більшості громадян бажання займатися підприємницькою діяльністю і заважають довгостроковому економічному розвитку. Також зазначається, що судова система в Україні не позбавлена політичного втручання.

Що ж до лідерів рейтингу, то країною з найбільш вільної економікою визнали Гонконг. За ним розташувався Сінгапур, далі – Австралія, Нова Зеландія та Швейцарія. Наша східна сусідка Росія потрапила на 144-те місце в категорії «Переважно невільні економіки».

Загалом у звіті Heritage Foundation зазначається, що за останній рік ситуація з економічної свободою на планеті помітно погіршилася. Упорядники рейтингу пов’язують це передусім із великим державним втручанням на фоні світової фінансової кризи. За словами президента Інституту Едвіна Фелнера, уряди пояснюють великі витрати необхідністю знову запустити процес економічного зростання, проте це не працює. Помітне згортання економічних свобод у Північній Америці та Європейському Союзі. Але у багатьох азійських країнах і державах Центральної та Південної Африки спостерігається зворотній процес. Зокрема, Маврикій став першої африканською країною, яка увійшла до топ-десятки найвільніших економік світу.

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________