Всі рубрики

 

  

 

Земля – 2013.

Плодюча українська земля навіть за нинішніх вкрай урбанізованих часів продовжує викликає до себе великий інтерес. Особливо гострим стало це питання останнім часом, коли добіг кінця Мораторій на продаж рідного ґрунту. Президент Віктор Янукович, аби не викликати надмірних суспільних хвилювань, завбачливо продовжив його на ще один рік, та разом з тим зобов’язав Уряд провести земельну реформу, яка б в першу чергу запровадила в країні цивілізований ринок землі. Законотворці взялися активно за цю справу і вже в грудні минулого року прийняли в першому читанні законопроект «Про ринок земель». Цей документ, як і інші законодавчі намагання народних депутатів, викликав неоднозначні оцінки з боку української громадськості. Аби розставити всі крапки над «і» і допомогти суспільству сформувати чітку позицію щодо ключових питань земельних правовідносин, активізувавши фахову, а не політичну дискусію, в Києві організували великий Експертний форум з питань земельної реформи. Участь у цьому дійстві взяло більше 50 експертів з різних сфер – науковці, правники, аграрії, представники неурядових організацій, професійних асоціацій.

Якщо законопроект «Про ринок земель» стане Законом і вступить в дію, Мораторій на купівлю – продаж сільськогосподарських земель буде відмінено. Депутати хвалять своє дітище – відтепер першочергове право на купівлю земельної ділянки матимуть лише власники суміжних ділянок, а не держава, як це було в попередніх редакціях документу. Така новація має ліквідувати корупційний механізм. Проте всі ніші новації можуть лише погіршити земельні правовідносини, переконаний Анатолій Ткачук, колишній народний депутат і нинішній директор Інституту громадянського суспільства. Додатково визначено, що кредити під заставу землі видаватиме виключно Державний земельний банк, якого взагалі поки що немає в природі, але за обіцянками Уряду він буде колись створений. Капітал установи забезпечить земля, яку йому передасть держава. Кредити він видаватиме під 3% від ставки Національного банку України, тобто відсотки аграріям обіцяні менші за ринкові. На відміну від інших банків, земельний зможе володіти землею і віддавати її в оренду чи на продаж. А от звідки в нього візьмуться гроші на кредитування під такий низький відсоток – поки що експертам не відомо. 

Найбільше учасників Форуму турбувало питання кому ж дозволять купувати землю. Експерти категорично проти, аби національне надбання продавали іноземним громадянам ,оскільки на їхню думку це ставить під загрозу державний суверенітет. За словами Елли Лібанової, директора Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України більшість цивілізованих країн світу пішли саме цим шляхом – впровадженням у своєму законодавстві повної заборони на продаж своєї землі іноземцям. Також експерти вважають за доцільне перейняти в розвинених країн і практику продавати земельні ділянки лише тим людям, хто на них безпосередньо працюватиме і проживатиме. Алім Міщук, директор ТОВ «Робімакс – АГРО» вважає, що на сьогодні це єдиний спосіб повернути до тями українське село. Якщо ж такого не станеться і земельні ресурси перейдуть у руки вузького кола так званої бізнес – буржуазії, українське сільське господарство повернеться на два століття назад – у поміщицькі часи, застерігав Анатолій Ткачук. «Однак на відміну від поміщиків минулих століть, сучасні не будуть проживати в селі навіть тимчасово і не розглядатимуть землю, як головне джерело існування. Вона становите для них лише можливість отримати великі гроші за короткий період. Традиційне село і його жителі для них взагалі не становитимуть цінності» - переконаний пан Ткачук.

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________