Всі рубрики

 

  

 

Гіпертрофоване навантаження.

Стан організації та здійснення правосуддя адміністративними судами у 2011 р. стали темою обговорення Пленум Вищого адміністративного суду України, який відбувся 16 березня 2012 р. за участі голів апеляційних адміністративних судів.

За словами голи ВАСУ Ігоря Темкіжева, незважаючи на певні об’єктивні труднощі, пов’язані перш за все з проблемами організаційного, матеріально-технічного та фінансового забезпечення, адміністративні суди минулого року наполегливо працювали над виконанням свого основного завдання – судового захисту прав, свобод та інтересів фізичних та юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів влади.

Цю патетику Голова ВАСУ підтвердив конкретикою, відзначивши збереження тенденції до зростання кількості справ, що надходять до адміністративних судів усіх рівнів. «У цьому плані 2011 рік став особливо показовим. Так, минулого року до місцевих судів (як до адміністративних) надійшло більш ніж 3,7 мільйона матеріалів справ, що вдвічі більше, ніж у 2010 р. До апеляційних адміністративних судів 2011-го року надійшло понад 1 мільйон справ за апеляційними скаргами, до ВАСУ в свою чергу надійшла понад 101 тисяча матеріалів, що у 2,2 разу більше, ніж у 2010 р.

Така динаміка, на думку пана Темкіжева з одного боку, свідчить про рівень довіри у суспільстві до адміністративних судів, а з іншого є індикатором певних негативних факторів у сфері публічно-правових відносин, особливо у соціальній сфері, оскільки саме за розв’язанням соціальних спорів найчастіше громадяни звертаються до суду.

Голова ВАСУ наголосив також на відповідному збільшенні навантаження на кожного суддю. На розгляд кожного судді окружного адміністративного суду щомісяця у середньому надходило 52 справи і матеріали, і практично така ж кількість ними розглядалася. До суддів апеляційного адміністративного суду щомісяця в середньому надходило 417 справ за апеляційними скаргами. До одного судді Вищого адміністративного суду України у 2011 р. в середньому надходило по 194 матеріали щомісяця, що вдвічі більше відповідного показника 2010 р..

Для покращення ситуації, що склалася, ВАСУ, зокрема, активно проводиться робота, спрямована на вдосконалення правового регулювання адміністративного процесуального законодавства – стверджують самі адміністративники.

При цьому Пленум ВАСУ звернув увагу на необхідність постійного контролю з боку голів адміністративних судів щодо забезпечення єдності судової практики розгляду справ, в яких застосовується інститут скороченого провадження, враховуючи порядок оскарження рішень у таких справах.

Обговоривши стан здійснення правосуддя адміністративними судами в минулому році, Пленум ВАСУ прийняв постанову, в якій головам окружних та апеляційних адміністративних судів, ВАСУ та окремо секретарям судових палат ВАСУ надано конкретні рекомендації щодо покращення процесуальної та організаційної діяльності адміністративних судів

Крім цього, Пленум ВАСУ прийняв постанову «Про судову практику вирішення адміністративними судами спорів, що виникають у зв’язку із застосуванням статей 39, 48, 50, 51, 52, 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», а також розглянув питання роботи Пленуму ВАСУ за період 2006–2011 р.
 

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________