Всі рубрики

 

  

 

«Жовта революція» в адвокатурі.

15 серпня ц.р. набрав чинності Закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», створений робочою групою за ініціативою Президента і очолюваний Андрієм Портновим. Чимало правників сподівалися, що новий документ і єдина асоціація об'єднають українських адвокатів. Але, як засвідчили нещодавні події, не так сталося, як гадалося.

Як повідомлялося раніше на офіційному сайті Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури (який, до речі, змінив адресу на www.vkdka.com.ua), 17 листопада ц.р. об 11:00 в київському готелі «Русь» мав відбутися Установчий з'їзд адвокатів України. Саме туди близько 9-ї години і почали з’їжджатися делегати з усієї країни. Однак далеко не всі потрапили на бажане засідання до конференц-залу готелю. За словами голови ВККА Володимира Висоцького, вже о 8:30 на вході в зал, де планували провести Установчий з'їзд адвокатів, стояла невідома охорона, що пропускала «за невідомо ким підготовленим спискам». Пан Висоцький зазначив, що реєстрація на З'їзд організована ВККА, витяги з протоколів, а також документи, необхідні для надання заходу законності, знаходяться в нього.

«Ми повинні зараз об'єднатися і разом провести З'їзд», – заявив голова ВККА та запропонував розпочати переговори з тими, хто заважав адвокатам, внесеним до списків ВККА, потрапити до залу, де мав відбутися З'їзд. Але, зокрема, голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області Галина Ковбасинська, заступник голови Вищої ради юстиції Лідія Ізовітова і голова Київської міської КДКА Інна Рафальська об’єднуватися не мали бажання. Голова ВККА запропонував сісти за стіл переговорів, щоб обговорити ситуацію, яка склалася, і знайти консенсус, але жодна пропозиція не була почута. Мабуть, усе було вирішено заздалегідь. Отже, голова ВККА пішов з готелю «Русь», повідомивши решту делегатів (близько 200 адвокатів), не допущенних до роботи З’їзду, про нове місце зібрання – кінотеатр «Кінопанорама».

 

Київсько-донецька «Русь»

У цей час адвокати, присутні в конференц-залі готелю «Русь», заслухали привітання Президента, голови Комітету ВРУ з питань правосуддя, Ради суддів України та Союзу юристів України і відкрили роботу З'їзду. У залі нарахували 217 адвокатів, головуючою обрали Інну Рафальську.

Згідно із Законом про адвокатуру на установчому з'їзді має бути заслуханий і прийнятий до відома звіт про діяльність ВККА за останні роки. Оскільки пан Висоцький відмовився брати участь у цьому заході без допуску всіх делегатів із регіонів, звіт представила секретар ВККА Галина Ковбасинська. А почала вона з критики Висоцького. «Останнім часом, особливо останній рік, я дуже багато критикувала його, а зараз у відкриту заявляю, що Висоцький взяв на себе відповідальність менше турбуватися про адвокатів. Коли виникли питання з прийняттям Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», він нав'язав ВККА свої обов'язкові рішення щодо проведення установчих конференцій. Тільки так, як хотів і як прочитав закон безпосередньо Висоцький... », – наголосила пані Ковбасинська. Нагадаємо, що в деяких регіонах, зокрема в Київській області, до установчих конференцій адвокатів були проведені збори адвокатів по окремих районах, що обирали делегатів, які візьмуть участь в таких конференціях. Володимир Висоцький розкритикував таке рішення, оскільки вважав, що в установчій конференції мають право приймати участь усі адвокати певного регіону, незважаючи на те, що, приміром, у Київській області їх більше 5 тис. Така позиція була відображена у відповідних рішеннях ВККА.

Після критичних закидів на адресу Володимира Висоцького З'їзд у «Русі» оголосив Національну асоціацію адвокатів України створеною і почав заповнювати вакантні посади. Так, головою Ради адвокатів України, що одночасно є і головою НААУ, обрали Лідію Ізовітову. За пропозицією пані Ізовітової її заступниками на цій посаді були обрані заступник голови СЮУ Катерина Коваль і керуючий партнер юридичної фірми «Гвоздій та Оберкович» Валентин Гвоздій. Головою Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури України обрали президента Асоціації правників України Валентина Загарію, а його заступниками стали керуючий партнер юридичної фірми «Василь Кісіль і Партнери» Олег Макаров і донецький адвокат Олег Бєляєв.

Після врегулювання кадрових питань НААУ та РАУ до порядку денного Установчого з'їзду було включене та проголосоване питання про відкликання Володимира Висоцького з ВРЮ. Замість нього у ВРЮ було обрано голову Вищого адміністративного суду України Ігора Темкіжева. Після цього були прийняті установчі документи органів адвокатського самоврядування, правила адвокатської етики, сформована Вища ревізійна комісія адвокатури у складі дев’яти членів, яку очолила президент Асоціації адвокатів України Ольга Дмитрієва.

Тоді як Володимира Висоцького відкликали з посади члена ВРЮ, за його участю проводили інший, паралельний Установчий з'їзд адвокатів України в кінотеатрі «Кінопанорама».

 

Регіональна «Панорама»

Установчий з'їзд адвокатів, що проходив у кінотеатрі «Кінопанорама» і зібрав 197 делегатів, розпочався зі звіту Володимира Висоцького щодо діяльності ВККА за п’ять років її функціонування. Звіт був прийнятий З’їздом до відома. Головуючим на заході був обраний член ВРЮ, адвокат Сергій Сафулько.

Зі сцени «Кінопанорами» Володимир Висоцький звернувся до адвокатів і продовжив критику тих, хто перешкодив їм провести З'їзд і «захопив зал в «Русі». «Ці особи також захопили приміщення для реєстрації, технічні приміщення (документи З’їзду та оргтехніку). Так звана охорона відсторонила від проведення З’їзду ВККА, «реєстрацію» від імені невідомих осіб проводила група київських та донецьких адвокатів на підставі «списку» делегатів без реєстраційних листів і витягів із протоколів установчих регіональних конференцій. Вказана група і так звані організатори не допустили в приміщення технічних працівників ВККА, групу реєстрації, делегатів і запрошених гостей, у тому числі представників Уповноваженого з прав людини ВРУ, представника Ради Асоціацій адвокатів та правових спілок Європи, які прибули на З’їзд. Були спровоковані конфлікти з адвокатами, відбулося їх побиття, делегати були обмежені в праві вільного пересування, згадані особи захопили продукти харчування делегатів з’їзду», – емоційно повідомив голова ВККА.

Водночас, на думку пана Висоцького, непроста обстановка з підготовкою та проведенням Установчого з'їзду адвокатів пояснюється тим, що владні інституції хочуть отримати контроль над адвокатурою. При цьому голова ВККА заявив, що адвокати і він сам із владою не воюють і виконуватимуть Закон про адвокатуру, але влада має чути і поважати адвокатів.

Пан Висоцький звернувся до діючих членів РАУ і ВКДКА, які перебували в залі, та порадив зібратися і висловити на засіданнях цих органів свою думку про те, що відбувається в адвокатурі. Також він запропонував звернутися із цього питання до Президента, ВРУ та ВАСУ. Крім того, голова ВККА ініціював підготовку звернення до Конституційного Суду щодо перевірки конституційності Закону «Про Вищу раду юстиції» в частині того, що адвокати повинні обирати суддю у ВРЮ.

Своє бачення ситуації в адвокатурі висловили й такі видатні адвокати, як Клара Маргулян, Ольга Жуковська, Тетяна Варфоломеєва. Зазначимо, що саме Клара Маргулян, найстарший за віком адвокат, повинна була відкривати Установчий з'їзд адвокатів. Але замість відкриття виступила на одному із двох з'їздів. За словами доповідачки, за 58 років її роботи в адвокатурі не відбувалося нічого подібного. На її думку, адвокатура має об'єднатися. «Якщо ми самі собі не допоможемо, то ситуація в адвокатурі не зміниться. Ми маємо взятися за руки, друзі, щоб не пропасти поодинці», – процитувала Булата Окуджаву Клара Маргулян.

Своєю чергою ректор Академії адвокатури України Тетяна Варфоломеєва зазначила, що 21 рік адвокати готувалися до того дня, коли буде створена єдина організація українських адвокатів. «Були перемоги й поразки, не приймали той чи інший варіант закону, але всі ми знали, що Україна має піти шляхом, яким ідуть європейські країни, що мають єдину, сильну організацію адвокатів, здатну їх захистити. На жаль, сталося те, що сталося. Думаю, що ніхто з нас не очікував такої незрозумілої ситуації», – зазначила пані Варфоломеєва. Говорячи про моральність осіб, які зайняли високі посади на паралельному З’їзді, Тетяна Варфоломієва зазначила, що «аморально зайняти посаду голови ВКДКА особі, яка не має юридичної освіти, а має освіту«міжнародне право». «Повірте мені, я як освітянин знаю різницю між цими двома професіями, і ніколи не закладали, ні в старому Законі про адвокатуру 1992 р., ні в новому, чинному Законі, норму про те, що адвокатом може бути не юрист, а міжнародник», – підкреслила пані Варфоломеєва. Вона також додала, що не можна допустити таке протистояння в адвокатурі.

Після обговорення ситуації в адвокатському середовищі Установчий з’їзд створив НААУ, затвердив її статут, а також положення про ВКДКА, ВРКАУ, інші документи та перейшов до кадрових питань.

Так, головою НААУ Установчий з’їзд адвокатів одноголосно обрав адвоката Володимира Висоцького, його заступниками – адвоката з Волині Оксану Комарницьку та адвоката зі Львова Андрія Фостяка. Головою ВКДКА обрано адвоката Харківської обласної КДКА Михайла Ісакова, його заступниками стали адвокати Ольга Жуковська та Катерина Котелевська. Також була сформована ВРКАУ у складі трьох членів, яку очолив адвокат Дмитро Кухнюк.

Наприкінці роботи З'їзд адвокатів прийняв звернення до керівництва держави та міжнародних адвокатських організацій із приводу становища, яке склалося в адвокатурі України та намагання деяких державних чиновників встановити контроль над адвокатурою, що «є компрометуванням влади та спробою ігнорувати положення Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Отже, до кінця суботнього дня 17 листопада в Києві було створено дві НААУ, РАУ, ВКДКА та ВРКАУ і призначено відповідних керівників цих організацій. Проте більшість адвокатів прогнозує, що питання їх легітимності вирішуватимуть у судовому порядку. Проте вже зараз відомо, що НААУ, створена на Установчому з'їзді адвокатів у готелі «Русь» і очолена Лідією Ізовітовою, вже зареєстрована як юридична особа, зареєстроване й нове положення про ВКДКА, прийняте на цьому З'їзді.
 

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________