Всі рубрики

 

  

 

Адміністративна юстиція в Україні відбулася!

На цьому наголошували у вітальних промовах учасники міжнародної науково-практичної конференції «Роль і вплив практики адміністративного судочинства на розвиток публічного права», присвяченої 10-й річниці утворення Вищого адміністративного суду України. Захід відбувся наприкінці листопада ц.р.

Колектив ВАСУ привітали радник Президента України – керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента України Андрій Портнов, голова Конституційного Суду Анатолій Головін, перший заступник голови Верховного Суду України, голова Ради суддів Ярослав Романюк, координатор проектів ОБСЄ в Україні, посол Мадіна Джарбусинова, керівник проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» Девід Вон, заступник директора Німецького фонду міжнародного правового співробітництва Штефан Хюльсхьорстер, суддя Конституційного Суду України, перший голова Вищого адміністративного суду України Олександр Пасенюк, голова Комітету ВР України з питань правосуддя Сергій Ківалов, голова Вищого господарського суду України Віктор Татьков, виконуючий обов’язки голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслав Міщенко, міністр юстиції України Олександр Лавринович, голова Вищої ради юстиції Володимир Колесниченко, голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк.

Андрій Портнов під час свого виступу відзначив, що система адміністративних судів, яку очолює Вищий адміністративний суд України, у своїй роботі демонструє належні стандарти правосуддя. Минулі роки підтвердили, що адміністративні суди є важливою ланкою судової влади. Саме на них покладено непросте завдання – знаходити законне справедливе рішення у спорах між громадянином і державою.

У свою чергу, пан Головін, вітаючи учасників заходу, зокрема, зазначив, що судді адміністративних судів під час минулих виборів депутатів до ВРУ продемонстрували високий професіоналізм, діяли стримано, толерантно, в межах своїх повноважень та у спосіб, визначений Конституцією та законами України, незважаючи на тиск з усіх фронтів політичного протистояння.

Ярослав Романюк акцентував увагу присутніх, що упродовж 10 років адмінсудочинством зроблено вагомий внесок у складний процес перетворення України на справжню правову державу, у якій людина, її права і свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави.
Мадіна Джарбусинова у своїй вітальній промові зазначила: «Координатор проектів ОБСЄ в Україні співпрацює з ВАСУ з 2004 р. За цей період ми впровадили низку спільних проектів, спрямованих на розвиток адміністративної юстиції та забезпечення єдності судової практики адміністративних судів України. Важливо зазначити, що ОБСЄ була першою міжнародною організацією, яка підтримала розвиток адміністративної юстиції в Україні ще до прийняття відповідного законодавства».

В свою чергу, Девід Вон висловив задоволення тим, що шість з десяти років проект підтримував ініціативи ВАСУ: допомагав у виданні наукових праць, організації навчальних семінарів, конференцій. «Проект USAID «Справедливе правосуддя» завжди надавав значної уваги розвитку адміністративного судочинства України задля захисту прав, свобод та інтересів осіб у сфері публічно-правових відносин. Ми і надалі будемо співпрацювати з ВАСУ щодо впровадження кращої європейської та міжнародної практики в процесі розбудови системи адміністративної юстиції в Україні та забезпечення її високо кваліфікованими кадрами», – підкреслив пан Вон.
За словами заступника директора Німецького фонду міжнародного правового співробітництва Штефана Хюльсхьорстера, Фонд пов’язує з Україною дуже інтенсивне та сповнене довіри співробітництво в багатьох різних галузях права. Одним із основних фахових напрямків з самого початку була галузь адміністративного права та адміністративного судочинства, отже, ця співпраця існує вже вдвоє довше, ніж ВАСУ. А одним із найефективніших видів співпраці, на його погляд, є безпосередній «обмін суддями».

Перший голова ВАСУ Олександр Пасенюк нагадав, що на шляху становлення адміністративної юстиції було багато перепон. Супротив чинили впливові політики, представники влади. Незважаючи на це, адміністративна юстиція відбулася, але залишаються проблеми, пов’язані із розмежуванням адміністративної, цивільної, господарської юрисдикцій. Він зазначив, що через прогалини у законодавстві до парламенту щороку продовжують надходити законопроекти про вилучення окремих категорій адміністративних спорів із компетенції адміністративних судів і передачу їх до компетенції господарських судів на підставі того, що такі спори тісно пов’язані із господарськими відносинами. Пан Пасенюк запропонував низку змін до законодавства, які б зняли гостроту проблеми.

Сергій Ківалов, вітаючи колектив ВАСУ із 10-річчям суду від імені парламентського Комітету з питань правосуддя, звернув увагу, що судді ВАСУ багато працюють для встановлення справедливості, дотримання конституційних прав громадян. Він висловив надію, що як тільки новообраний склад Верховної Ради почне роботу, буде узагальнено рекомендації та пропозиції, щодо розвантаження адмінсудів, які нині «завалені» судовими справами.

Віктор Татьков у своїй промові зазначив, що перед суддями постає завдання не лише забезпечення верховенства права, а й визнання пріоритету інтересів особистості над інтересами держави. А тому і адміністративному праву, і господарському не обійтись без провадження цього принципу в регулюванні суспільних відносин, що набувають відповідної судової практики. Голова ВГСУ висловив переконання, що судді ВАСУ своєю щоденною плідною працею і надалі підвищуватимуть авторитет судової влади та доводитимуть, що адміністративні суди є важливим механізмом досягнення демократії у нашій державі.

Олександр Лавринович, вітаючи суддів ВАСУ, зазначив, що окрім нормативних актів, які забезпечують діяльність адміністративних судів, за десятиріччя напрацьовано великий доробок наукових праць, що стосуються адміністративної юстиції, а це – запорука того, що й надалі розвиток адмінюстиції відбуватиметься достатньо швидко. Міністр відзначив також необхідність розвитку нормативної бази, що дозволила б ефективніше виконувати і впроваджувати у життя кожне рішення суду.

У свою чергу, Володимир Колесниченко констатував, що адміністративна юстиція у сучасному демократичному суспільстві – це невід’ємний елемент судової системи. За його словами, попри те що процес створення системи судів адмінюрисдикції в країні проходив непросто, а суддям часто доводиться працювати у форс-мажорних умовах, саме завдяки їх виваженим рішенням у суспільстві вирішуються питання, які викликають політичне та суспільне протистояння, а суд є гідним захисником прав та свобод людини.

Руслан Кирилюк зазначив, що у суддів адмінсудів складне завдання і відповідальна місія – дарувати людям упевненість у завтрашньому дні. «Кожне справедливе рішення в адміністративній справі цю впевненість зміцнює», – запевнив він. Без такої упевненості не може нормально розвиватись ні економіка, ні суспільство. Кожен повинен знати, що він зможе захистити себе від безлічі контролюючих, моніторингових, перевіряючих органів. Голова ДСА побажав суддям сил, мужності і мудрості у забезпеченні впевненості і непорушності прав всіх українців.

З цікавою доповіддю виступила суддя Вищого арбітражного суду Російської Федерації Тетяна Андреєва, яка повідомила, що в Російській Федерації здійснювались і здійснюються заходи щодо створення адміністративних судів і з цього приводу Верховним Судом Російської Федерації було розроблено відповідний проект закону, а також проект Кодексу адміністративного судочинства. Наразі всі ці проекти все ще знаходяться на стадії розгляду, але відповідно до існуючої програми президента РФ це питання було визначене як пріоритетне. Отже, найближчим часом в РФ будуть прийняті законодавчі рішення з цього приводу для реалізації подальшого розвитку адміністративної юстиції в Росії.

Із доповідями на конференції виступили також представники вищих органів державної влади України, керівники судів та судді з Азербайджану, Вірменії, Грузії, Литви, Молдови, Німеччини, Польщі, США, Франції та Швеції, провідні вітчизняні науковці в галузі адміністративного права, а також представники міжнародних організацій.
Як зазначив у заключному виступі голова ВАСУ Ігор Темкіжев, доповіді учасників конференції були цікавими та корисними. Керівник суду звернув увагу, що учасники заходу обговорили не тільки позитивний досвід діяльності адміністративних судів, а й ті проблеми і недоліки, які мали місце в їхній діяльності. Голова ВАСУ упевнений, що безперечним висновком спільної роботи є те, що запровадження адміністративної юстиції стало одним з найвагоміших демократичних досягнень нашої держави на шляху її євроінтеграційних перетворень.

 

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________