Всі рубрики

 

  

 

Новий порядок оцінки майна не в порядку

 

1 серпня ц.р. Кабінет Міністрів України підтримав ініціативу Міністра юстиції Олени Лукаш щодо перенесення строків застосування постанови Кабінету Міністрів від 4 березня 2013 р. №231 «Деякі питання проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства». Отже Кабінет Міністрів відтермінував застосування нових правил оцінки на три місяці та дозволив використовувати вже отримані громадянами звіти про оцінку, протягом строку, на який вони видані, але не більше шести місяців.

Нагадаємо, що з 1 серпня 2013 р. набрали чинність нові правила вчинення операцій на ринку нерухомості у зв’язку з запровадженням нових підходів з оцінки для цілей оподаткування. З цього дня громадяни України можуть укладати будь-які угоди з нерухомістю, у тому числі з землею, виключно за наявності спеціальної оцінки для цілей оподаткування. Без такої оцінки нотаріуси мають відмовляти громадянам у посвідченні правочинів купівлі-продажу, міни, дарування, видачі свідоцтва про право на спадщину тощо.

Запровадження нових правил оцінки з 1 серпня 2013 р. містило ряд основних ризиків.

На сьогодні кількість юридичних осіб, що мають право здійснювати оцінку нерухомого майна для цілей оподаткування, є вкрай недостатньою.

Для прикладу: до запровадження нових правил право здійснювати оцінку мали будь-які із майже 10 000 оцінювачів, які знаходяться у складі 3300 юридичних осіб. 

Станом на 1 серпня 2013 р. реально здійснювати оцінку за новими правилами можуть лише 95 юридичних осіб та 161 фізична особа – оцінювач (що у 63 рази менше кількості тих суб’єктів, які мали право здійснювати оцінку до 1 серпня 2013 р.).

Така ситуація зумовлена тим, що Фонд державного майна України не мав достатнього часу для проведення навчання та сертифікації необхідної кількості оцінювачів.

Наступним ризиком були можливі масові відмови нотаріусів у посвідченні угод.

Щодня в Україні нотаріуси реєструють: нерухомого майна – 1 472 дій; земельних ділянок – 546 дій; свідоцтв на право на спадщину (у складі якої є нерухоме майно) – 1 736 дій.

Отже, 161 оцінювач ніяким чином не в змозі задовольнити попит громадян України у разі укладення ними угод.

Новий порядок передбачає право здійснювати оцінку впродовж 14 робочих днів (майже 3 тижні). Нові оцінювачі ще не застосовували нові правила оцінки на практиці, а тому громадяни України змушені будуть чекати інколи по 3 тижні для отримання звіту оцінювача. Це, безумовно, могло створити перешкоди для реалізації громадянами їх права власності на нерухоме майно.

Раніше за одну оцінку громадяни сплачували від 200 грн. до 800 грн. Враховуючи обмежену кількість, а відтак фактичне монопольне становище нових оцінювачів, якою буде ціна на їх послуги достеменно не відомо. За попередньою інформацією, ціна буде мінімум у 3 рази дорожче.

Крім того, громадяни, які замовили та оплатили проведену до 1 серпня 2013 р. оцінку, змушені були замовити та оплатити її повторно.

Отже, громадяни з 1 серпня 2013 р. опинились у ситуації, коли вони фактично позбавлені можливості реалізувати своє конституційне право на розпорядження своєю власністю без додаткових матеріальних витрат та перешкод.

Створення такої ситуації суперечило б засадам внутрішньої політики держави у питаннях зменшення витрат населення та покращення їх добробуту.

2 серпня ц.р. Прем’єр-міністр підписав прийняту 1 серпня 2013 р. постанову щодо перенесення строків застосування постанови Кабінету Міністрів №231.

 

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________