Всі рубрики

 

  

 

Валерія Лутковська: «Держава якнайшвидше має на законодавчому рівні врегулювати механізм реалізації права громадян на проведення мирних зібрань».



«Це один із головних висновків, який ми зробили за результатами проведеного моніторингу трагічних подій на Євромайдані, здійснений працівниками Офісу Омбудсмана спільно з громадськими активістами впродовж останніх трьох місяців, – наголосила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, відкриваючи засідання круглого столу «Свобода мирних зібрань: шляхи захисту порушеного права». – Причому такий механізм забезпечення реалізації права на правила проведення мирних зібрань має бути єдиним і обов’язковими для виконання для всіх: центральних органів влади та органів місцевого самоврядування, судів, правоохоронних структур».

«Ключова засада діяльності Офісу Омбудсмана – це забезпечення збалансованості та представлення позицій усіх сторін у процесі законодавчого забезпечення права громадян на проведення мирних зібрань», – відзначив під час круглого столу Представник Уповноваженого з питань комунікативної політики та зв’язків із громадськістю Михайло Чаплига. За його словами, наразі є різні позиції і погляди на шляхи законодавчого врегулювання права на мирні зібрання, у тому числі і такі, що це має бути не один закон, а внесення змін до вже існуючих законів.

«Захистити сил немає – розігнати сила є», – так прокоментував абсурдну ситуацію з проведенням Євромайдану у Чернігові керівник програми розвитку громадянського суспільства Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба. Він повідомив, зокрема, що перед проведенням мирного зібрання у цьому обласному центрі міліція виступила із заявою про те, що не може гарантувати безпеку його учасників, на основі якої суд прийняв рішення про заборону акції «Євромайдан у Чернігові». А коли люди все ж таки зібралися, працівники міліції усіх їх розігнали із застосуванням сили.

У зв’язку з цим, він повідомив, що відсутність законодавчого врегулювання права громадян на проведення мирних зібрань стало підставою для того, що за три місяці було прийнято 58 судових рішень про заборону Євромайданів по всій країні.

Крім того, представники інститутів громадянського суспільства передали Уповноваженому з прав людини заяви, в яких просили звернутися до органів місцевого самоврядування про необхідність скасування місцевих порядків проведення мирних зібрань, якими порушуються права громадян на мирні зібрання. На думку експертів, такі місцеві порядки звужують права громадян порівняно з Конституцією, адже останньою не передбачено поняття «відмови у проведенні масового заходу» та підстав для цієї відмови.

Переважна більшість учасників круглого столу, серед яких представники Міністерства юстиції, Міністерства внутрішніх справ, Вищого Адміністративного суду, громадські активісти та працівники Секретаріату Уповноваженого, дійшли висновку про необхідність доопрацювати внесені до парламенту законопроекти про свободу мирних зібрань (№ 2508а і № 2508а-1) з урахуванням подій останніх трьох місяців. Проте вони зазначили, що це можливо зробити лише під час другого читання.

Переглянути засідання круглого столу «Свобода мирних зібрань: шляхи захисту порушеного права» можна у запису на офіційному Youtube каналі Омбудсмана за посиланням:

http://www.youtube.com/watch?v=zW7d2Ig2ed8&list=UU09PPZ7tvJuqo4gERGOza9w


 

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________