Всі рубрики

 

  

 

Про шляхи реформування української системи дисциплінарної відповідальності суддів.

 

 

Ця тема була лейтмотивом круглого столу, що відбувся у рамках проекту Ради Європи «Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні» за участі представників виконавчої влади та громадянського суспільства, суддів, міжнародних експертів.

Учасники заходу обговорили значення Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», його відповідність європейським стандартам, а також питання реформування української системи дисциплінарної відповідальності суддів.

У роботі круглого столу взяла участь і виступила з вітальним словом суддя Верховного Суду Лілія Григор’єва. Верховний Суд України неодноразово висловлював свою позицію з приводу зазначених актуальних проблем. Ще у процесі підготовки проекту Закону «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» судді ВСУ, підтримуючи необхідність проведення системних і глибинних реформ у державі в цілому і у судовій системі зокрема, наполягали на дотриманні принципів відкритості й прозорості у діяльності державних органів з урахуванням міжнародних стандартів, норм законодавства та загальноприйнятних морально-етичних цінностей суспільства, зазначила пані Григор’єва.

За консолідованих зусиль міжнародної спільноти, ВСУ, провідних правників-науковців вдалося уникнути відверто популістських та незаконних положень в Законі, що не відповідали міжнародним стандартам та принципам незалежності судової влади, констатувала суддя ВСУ.

Вона принагідно поінформувала, що на виконання Закону пленум Суду обрав до складу Тимчасової спеціальної комісії 5 членів – авторитетних суддів ВСУ у відставці. Судді Верховного Суду сподіваються, зауважила пані Григор’єва, що Тимчасова спеціальна комісія найближчим часом запрацює. Це дозволить уникнути випадків блокування приміщень судів під час проведення зборів суддів чи судових засідань, пошкодження майна судових установ, здійснення психологічного, а іноді і фізичного тиску на суддів, що спостерігалося останнім часом. Такі випадки є неприпустимими, оскільки вони закладають небезпечні прецеденти неконституційного впливу на правосуддя, зводять нанівець принцип незалежності судової влади, зазначила доповідач.

Щодо реформування системи дисциплінарної відповідальності суддів, то ВСУ у своїх пропозиціях, зокрема, і щодо змін до Конституції, наголошував на недоцільності одночасного існування двох органів, компетенція яких є подібною: Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. У окремих випадках, підкреслила Лілія Григор’єва, існування двох органів, що вирішують питання дисциплінарної відповідальності суддів, породжує різні підходи до такої відповідальності. Переглянути повноваження і склад ВРЮ та можливість приєднання до неї ВККСУ запропонували Венеціанська комісія і Комітет міністрів Ради Європи.

У свою чергу, Європейський суд з прав людини у рішенні по справі «Олександр Волков проти України» проаналізував ще один аспект дисциплінарної відповідальності суддів – правову природу підстави звільнення судді з посади за порушення присяги. Судді Верховного Суду вважають, що цю підставу необхідно конкретизувати, аби було чітке розуміння, які саме дії судді є порушенням присяги.

На думку пані Григор’євої, необхідно врахувати міжнародний досвід і щодо розширення спектру дисциплінарних стягнень (наразі – це догана і звільнення). Адже дисциплінарні проступки є різними за своїм характером, суттю та наслідками.

Від ВСУ у роботі круглого столу також взяли участь суддя Судової палати у господарських справах Тетяна Жайворонок та начальник відділу міжнародного співробітництва Ліна Губар.

Під час засідань круглого столу відбулась плідна дискусія з порушених питань, учасники зібрання висловилися за координацію зусиль у розбудові незалежної судової системи України.

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________