Всі рубрики

 

  

 

За підсумками Пленуму Вищого господарського суду України.

 

 

10 липня 2014 р. вперше під керівництвом голови Вищого господарського суду України Богдана Львова відбулося чергове засідання пленуму ВГСУ, на яке було запрошено керівництво місцевих та апеляційних господарських судів України.

В роботі пленуму ВГСУ також взяли участь поважні гості: Анатолій Ємець – в.о. секретаря Судової палати у господарських справах ВСУ, Олександр Нечитайло – голова Вищого адміністративного суду України, Борис Гулько – голова Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Зеновій Холоднюк – голова Державної судової адміністрації України, Валентина Сімоненко – голова Ради суддів України, Олег Бачун – заступник Генерального прокурора, начальник Головного управління представництва та організації участі у кримінальному провадженні в суді та Микола Оніщук – ректор Національної школи суддів України.

Першим питанням порядку денного пленуму ВГСУ присутні розглянули та обговорили подання голови ВГСУ про звільнення з посади секретаря пленуму ВГСУ Богдана Львова у зв'язку з призначенням його на посаду голови ВГСУ та одностайно призначили на посаду секретаря пленуму ВГСУ Ларису Рогач.

Доповідаючи про підсумки роботи господарських судів України у 2013 р., в першому півріччі 2014 р. та завдання на друге півріччя 2014 р., Богдан Львов зазначив, що ВГСУ забезпечується єдність судової практики, злагодженість і стабільність у роботі. Значне збільшення числа звернень у суди з вирішення господарських спорів є переконливим доказом довіри суб'єктів господарювання до системи господарських судів України.

«Пріоритетними завданнями для системи господарських судів залишаються: забезпечення справедливого й ефективного правосуддя, підвищення його якості і доступності; високого рівня довіри громадськості до судів; запровадження нових форм і методів роботи, а також нових комунікаційних технологій; незалежність, безсторонність та високий професіоналізм суддів», – підкреслив очільник ВГСУ та підсумував, що принцип спеціалізації судів є базовим положенням побудови судової влади та ключовим для подальшого розвитку системи судів України, існування якого обумовлено не лише відповідним історичним досвідом, а продиктовано самою специфікою законодавчого регулювання господарських правовідносин.

У свою чергу, Олег Бачун наголосив, що за професійністю знань господарського, фінансового, банківського та інтелектуального права судді ВГСУ є першими в Україні: «Ви можете цими знаннями пишатися і навіть позмагатися з Верховним Судом України. Бажаю, щоб ваші знання завжди спрямовувалися на користь справи, і рішення, що приймаються, завжди були бездоганними, справедливими та, в першу чергу, законними». Олег Бачун також запевнив присутніх, що Генеральна прокуратура України ніколи не допустить порушення монументального конституційного принципу незалежності відправлення правосуддя і її реагування буде негайним. Він висловив переконання, що новообране керівництво ВГСУ докладе всіх зусиль, щоб змінити ставлення суспільства і влади до правосуддя. «Наступив час перелому, час для того, щоб ми спільно оновлювали обличчя правосуддя та викликали довіру суспільства. Ви саме є такими суддями, які здатні це зробити», – підкреслив заступник Генерального прокурора України.

В свою чергу Анатолій Ємець наголосив на недосконалості законодавства щодо повноважень Верховного Суду України, що не сприяє єдності судової практики. Проте підкреслив, що пропозиції та побажання, які висловлюються суддями Судової палати у господарських справах ВСУ до проектів постанов пленуму ВГСУ, на 95% враховуються. Це є показником співпраці і порозуміння. Анатолій Ємець також підкреслив відсутність конфлікту між юрисдикціями, а наявність конфлікту законів, зокрема, щодо підвідомчості антимонопольних та земельних спорів: «Від імені голови Верховного Суду та безпосередньо від суддів Судової палати у господарських справах запевняю про відсутність конфлікту інтересів. Ми всі за єдність судової практики, за порозуміння, за подальшу співпрацю».

Продовжив порушене питання і Олександр Нечитайло та наголосив, що поки законодавець чітко не визначить наші юрисдикції, в нас залишатимуться певні непорозуміння. Також зазначив про наявність багатьох інших спільних проблем та закликав їх спільно вирішувати.

За збереження спеціалізації судів виступив Борис Гулько та запропонував, як варіант, розглянути можливість створення єдиного касаційного суду. Крім того, він нагадав, що проблема розмежування юрисдикцій існувала давно, проте з господарською, на відміну від адміністративної, таких протиріч майже немає. Разом з тим, він вніс пропозицію створити спільну постанову пленуму між господарською, адміністративною та цивільною юрисдикціями.

Загалом всі новообрані очільники вищих спеціалізованих судів домовились про подальшу тісну співпрацю при підготовці постанов, які вирішуватимуть питання застосування права у тих сферах, повноваження в яких перетинаються між юрисдикціями. Разом з тим, вони одностайно наголосили на необхідності законодавчих змін.

Очільниця Ради суддів Валентина Сімоненко підкреслила важливість органів суддівського самоврядування для розвитку сучасної оновленої системи правосуддя, закликала до діалогу з суспільством та до співпраці.

Микола Оніщук наголосив, що вперше за роки незалежності, в країні склалися сприятливі умови для того, щоб судова влада могла відновити довіру суспільства до себе, має всі можливості і ресурси стати повноцінною європейською, якою її хоче бачити українське суспільство. Крім того, пан Оніщук зазначив, що сьогодні господарська юрисдикція має потенціал і можливості для того, щоб, спираючись на свій багаторічний досвід та авторитет, захистити себе. Також він запропонував поглиблювати співпрацю та використовувати вчений потенціал Національної школи суддів України, зокрема, при підготовці постанов пленуму ВГСУ.

У свою чергу, Зеновій Холоднюк на численні злободенні питання від керівництва місцевих господарських судів навів оптимістичну статистику, згідно якої до 1 серпня 2014 р. очікується виконання річного плану з надходжень від сплати судового збору, та запевнив присутніх, що понадпланові надходження будуть використані, в першу чергу, на підвищення заробітної плати працівників апаратів судів.

Заслухали присутні та затвердили також Положення про Науково-консультативну раду ВГСУ та визначили її персональний склад.

Крім того, пленумом ВГСУ затверджено оновлений склад редакційної колегії офіційного друкованого органу ВГСУ «Вісника господарського судочинства» на чолі з головним редактором, заступником голови ВГСУ Геннадієм Кравчуком.

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________