Всі рубрики

 

  

 

Для покарання топ-корупціонерів потрібна політична воля.


 

Ефективна судова реформа, запуск електронної системи декларування та повернення активів Віктора Януковича стали головними темами зустрічі голови Правління Transparency International Хосе Угаса з представниками української влади – Президентом Петром Порошенко, Генпрокурором Юрієм Луценком, міністром юстиції Павлом Петренком, міністром закордонних справ Павлом Клімкіним та іншими.


Щоб досягти результату в покаранні топ-корупціонерів, зокрема, Віктора Януковича, українській владі необхідна політична воля. Про це заявив голова Правління Transparency International Хосе Угас на прес-конференції, присвяченій результатам його зустрічей із представниками української влади. «За два роки є небагато зрушень в розслідуванні кейсу президента-втікача Віктора Януковича. Гроші, вкрадені ним, не повернуті, а сам він перебуває в Росії. Ми як Transparency International не можемо займатися поверненням коштів та ув’язненням Януковича – це не наша відповідальність, але ми будемо допомагати українським правоохоронним органам це зробити. Представництва ТІ в ключових країнах зроблять це спільно з нами. Але без політичної волі з боку української влади результату не буде», – наголосив пан Уґас.

 

Він назвав українське антикорупційне законодавство одним із найбільш прозорих у світі, але при цьому звернув увагу на необхідність імплементації всіх законодавчих змін у сфері боротьби з корупцією. Для цього Хосе Угас запропонував Україні використовувати доступ до глобальних знань з предмету актуальних реформ, якими володіє світова мережа Transparency International, адже організація має свої представництва у 114 країнах світу, багато з яких вже пройшли непростий шлях антикорупційного реформування.


За словами новообраного виконавчого директора ТІ Україна Ярослава Юрчишина, для того, щоб міжнародні суди почали займатися справою Януковича, необхідні вироки українських судів. А отже, повинен створитися спеціальний Антикорупційний суд, який би займався саме такими справами. «Нам необхідно активізувати розслідування справи Януковича, щоб він став символом подоланої корупції. Бо спрут Януковича подібний до мафіозних утворень, з якими боролися в Латинській Америці», – підкреслив пан Юрчишин.


Про необхідність створення Антикорупційного суду зауважив і голова Правління Transparency International Україна Андрій Марусов. Він розповів, що ще декілька місяців тому Національне антикорупційне бюро України спіймало на хабарі суддю з Харкова, але суди до сих пір не можуть визначити, який із них має розглядати цю справу.


Тому в цій ситуації просто необхідний Антикорупційний суд, і на зустрічі з міністром юстиції було домовлено, що до осені буде розроблена законодавча основа діяльності такого суду.


«Ми також дуже чекаємо запуску системи електронних декларацій, щоб за брехню в них наставала конкретна адміністративна та кримінальна відповідальність. Тому що багато суддів у деклараціях бідні, як церковні миші, а їздять на автомобілях за сотні тисяч доларів», –зауважив Андрій. Марусов, маючи на увазі аналіз автопарку суддів, зроблений аналітиками ТІ Україна спільно з проектом «Перша інстанція». За словами пана Марусова, Президент Петро Порошенко пообіцяв, що запуск системи електронних декларацій – це справа декількох тижнів.


Хосе Угас також поділився антикорупційними уроками, які він виніс із справи екс-президента Перу Фухіморі, якого Угас, перебуваючи на посаді спец прокурора цієї країни, посадив у в’язницю. Це, зокрема, такі уроки:

  1. Очолювати країну повинна особа з високим рівнем етики;
  2. Має бути політична воля для покарання корупціонерів;
  3. У владі повинна бути незалежна експертна організація, яка проводить розслідування;
  4. Закони мають бути адекватними ситуації та часу;
  5. Борці з корупцією повинні мати союзників.

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________