Всі рубрики

 

  

 

Антирейдерський закон: перші результати.



«Мін’юст знищив монополію та передумови для хабарництва у сфері реєстрації бізнесу та нерухомості. Наразі досягнуто найвищого рівня якості надання адміністративних послуг у сфері реєстрації бізнесу та нерухомості з моменту незалежності України», – зазначив заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Павло Мороз, приймаючи участь у панельній дискусії «По лезу бритви: чи досягнуто балансу між зручністю реєстраційних процедур та захистом від рейдерів?».


Паралельно при Мін’юсті вже майже рік функціонує орган, покликаний в адміністративному порядку відміняти незаконні реєстраційні дії – Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації.


«Жодне незаконне захоплення неможливо здійснити без залучення державного реєстратора. Тому до Комісії почали активно надходити скарги не лише на механічні помилки, але й на реєстраторів – та нотаріусів-рейдерів, що вступали в змову зі злочинцями. Таким чином, за рік роботи Комісія розглянула понад 1000 скарг по суті, з яких задовільнила майже 500», – розповів Павло Мороз.


Спеціальна робоча група, до якої входили народні депутати, представники Міністерства юстиції, бізнес-асоціацій та громадськості, завдяки роботі Комісії дослідили поширені рейдерські схеми та розробили понад 20 новел, що вмістили у один Антирейдерський закон.


Закон набув чинності 2 листопада. Мін’юст отримав лише 23 скарги на реєстраційні дії, що були здійснені у період з 3 листопада по 14 грудня.


«Попередньо ознайомившись з матеріалами скарг, члени Комісії не можуть стверджувати, що вони пов’язані з рейдерськими захопленнями, більше схоже на механічні помилки», – розповів заступник Міністра юстиції.


Відтепер «за рейдерство» загрожує до 10 років ув’язнення.


«Підсумовуючи, зазначу, що 2016 рік ми без перебільшення можемо назвати знаковим у боротьбі з рейдерством та у підвищенні якості надання адміністративних послуг. Найкращим доказом цього твердження є статистика. У 2015 р. було 5000 скарг на бездіяльність реєстраторів-монополістів Мін’юсту, у 2016 р. ми отримали лише 1,6% скарг від зазначеної суми! Всього близько 80 скарг. У 2015 р. було здійснено 3000 рейдерських захоплень, 90% з яких були успішними! У 2016 р. кількість спроб реалізувати план щодо незаконного захоплення майна була на 50% меншою, а з моменту функціонування Антирейдерського закону цю цифру зменшено у десятки разів!» – підсумував Павло Мороз.

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________