Всі рубрики

 

  

 

Експерти підтримують реформування процедури банкрутства.



Наприкінці травня у Міністерстві юстиції України, відбулося чергове засідання робочої групи щодо обговорення реформи системи банкрутства.


У заході взяли участь представники Комітету з питань економічної політики Верховної Ради України, Міністерства юстиції України (Мінюст), Незалежної асоціації банків України (НАБУ), Асоціації правників України (АПУ), Спілки Українських Підприємців (СУП) та Центру комерційного права (ЦКП).


Під час зустрічі учасники погодилися щодо необхідності реформування процедур банкрутства, оскільки сьогодні цей інструмент використовується боржниками переважно для ухилення від виконання зобов’язань.


Робочою групою було обговорено проект Закону України «Про внесення змін до деяких Законів України (щодо підвищення ефективності процедур банкрутства)» №3132-д, який зараз стоїть на порядку денному Парламенту.


Учасники засідання дійшли згоди, що, окрім положень законопроекту №3132-д, реформа має передбачати:


  • продаж майна банкрутів виключно на аукціоні через електронну торгову систему, яка складається з центральної бази даних (право власності на яку належить державі) та авторизованих електронних майданчиків, які підключаються до ЦБД по протоколах відкритого АРІ;
  • погодження ліквідатором ціни та умов продажу незаставного майна з комітетом кредиторів, а заставного майна із забезпеченим кредитором;
  • зниження ціни на першому повторному аукціоні можливе тільки за згодою забезпеченого кредитора; якщо майно не продане, забезпечений кредитор може придбати майно за стартовою ціною після першого повторного аукціону, розрахунок за придбане майно здійснюється шляхом заліку; в такому ж порядку (шляхом заліку) здійснюється оплата за майно у випадку перемоги забезпеченого кредитора на аукціоні з продажу заставного майна, за умови компенсації витрат на організацію охорони та продажу майна;
  • покриття погоджених забезпеченим кредитором витрат ліквідатора на утримання, збереження та продаж предмета забезпечення, з коштів отриманих від його реалізації;
  • гарантовану винагороду ліквідатору від продажу майна;
  • визначення переліку судових рішень, які можуть бути оскаржені в касаційному порядку;
  • встановлення граничних строків стадії розпорядження майном.


Учасники робочої групи переконані, що законопроект №3132-д разом із врахуванням вищезазначених пропозицій під час підготовки проекту до ІІ читання дозволить усунути проблеми та корупційні схеми, що використовуються сьогодні для зловживань в процедурах банкрутства.


Реформа системи банкрутства з урахуванням зазначених пропозицій підтримується також представниками місії Міжнародного валютного фонду.


Нагадуємо, робоча група по вдосконаленню законодавства про банкрутство була створена в 2015 р. при Міністерстві юстиції України. До її складу входять представники Мін’юсту, НАБУ, АПУ, СУП, ЦКП та інші експерти у сфері банкрутства.

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________