Всі рубрики

 

  

 

Ювілей у чверть століття.


 

МКАС при ТПП України відзначив 25-річчя роботи з впровадження найвищих світових стандартів вирішення спорів.


14 вересня 2017 р. МКАС при ТПП України зібрав друзів та міжнародну юридичну і бізнесову спільноту на ІV Міжнародні арбітражні читання пам’яті академіка І.Г. Побірченка для обговорення сучасних викликів у сфері міжнародного арбітражу в східноєвропейському регіоні та у світі.


ІV Міжнародні арбітражні читання стали найвідвідуванішим заходом МКАС за останні роки, зібравши більше 300 учасників з 16 країн, представників усіх гілок влади, українських і міжнародних експертів та арбітрів.


Діяльність МКАС націлена на відкриття розширених можливостей для бізнесу та розвитку міжнародного арбітражу в Україні. За останній рік МКАС, відповідаючи вимогам бізнесу та часу, посилив міжнародну співпрацю з актуальними для бізнесу юрисдикціями, зокрема Болгарією та Китаєм, розширив рекомендаційний список арбітрів, розробив нові редакції регламентів МКАС та МАК, запропонував нове видання систематизованої практики МКАС з розгляду зовнішньоекономічних спорів, а також представив на розсуд користувачів своїх послуг оновлений бренд МКАС.


Посилення міжнародної співпраці


МКАС, залишаючись єдиним органом, який представляє Україну з питань арбітражу у роботі Комісії ООН з права міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ), та беручи активну участь у роботі низки інших авторитетних міжнародних арбітражних організацій, цього року розширив міжнародну співпрацю та уклав оновлену Угоду про співробітництво з Арбітражним судом при Болгарській ТПП.


Підписано також угоду про співробітництво з Китайською міжнародною економічною і торгівельною арбітражною комісією (CIETAC), що матиме виключне практичне значення для українського та китайського бізнесу у контексті українсько-китайської програми співробітництва «Один пояс, один шлях».


Розширення рекомендаційного списку арбітрів


Останнім часом розширено рекомендаційний список арбітрів МКАС при ТПП України, який наразі включає 118 арбітрів з 33 країн (більше 53% арбітрів – іноземці), що здатні незалежно, неупереджено та професійно розглядати спори.


Нові регламенти


Голова МКАС при ТПП України Микола Селівон презентував нові Регламенти МКАС та МАК при ТПП України, які будуть введені в дію 1 січня 2018 р. Зокрема, пан Селівон зауважив: «Кожна держава має активно працювати над створенням проарбітражного клімату, адже цей напрям впливає на її імідж в очах міжнародної спільноти. Імідж українського арбітражу зростає щороку. Ми постійно робимо кроки щодо поліпшення нашої діяльності, зокрема шляхом вдосконалення арбітражного процесу, впровадження новітніх технологій та створення максимального комфорту для користувачів наших послуг. Саме на це спрямовані нові Регламенти».


МКАС вітають


З ювілеєм МКАС привітали колеги, друзі та державні діячі, зокрема заступник Глави Адміністрації Президента України Олексій Філатов, голова Вищого господарського суду України Богдан Львов, державний секретар Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Олексій Перевезенцев та народний депутат України, член Комітету Верховної ради України з питань правової політики та правосуддя Руслан Сидорович.


Як зазначив під час свого виступу Олексій Філатов, «прийняття нового процесуального законодавства надасть міжнародному комерційному арбітражу в Україні багато нових інструментів, які мають підвищити його дієвість та сприяти його розвитку. Це – вдосконалення процедури визнання та приведення до виконання, а також оскарження рішень міжнародного комерційного арбітражу і – найважливіше – підтримка міжнародного комерційного арбітражу державними судами: законопроектом передбачено забезпечення позову, який подається в міжнародний комерційний арбітраж, судове забезпечення доказів в арбітражному процесі, та інші інструменти, які дозволять зробити цей процес більш ефективним».


«Утворення в нашій державі Міжнародного комерційного арбітражного суду було вимогою сучасного життя. З перших днів фахова діяльність МКАС відіграє вагому роль в утвердженні принципу верховенства права та справедливості, сприяє розвиткові України як демократичної та правової держави. Саме від наполегливої праці залежить надійність правового захисту суб’єктів господарської діяльності, а відтак, і забезпечення у суспільстві стабільності та економічного процвітання», – зазначив у вітальному слові Олексій Перевезенцев.


«Діяльність МКАС при ТПП України є яскравим прикладом успішного функціонування в Україні позасудової процедури вирішення спорів між суб’єктами підприємницької діяльності. Найбільше досягнення МКАС – це збереження професійного корпусу арбітрів», – зауважив голова ВГСУ Богдан Львов.


Руслан Сидорович у своїй вітальній промові, зокрема, зауважив, що МКАС є майже ровесником незалежності нашої країни, тому відіграє надзвичайно важливу роль у становленні України як правової держави, утвердженні принципів верховенства права та стандартів роботи. За його словами, МКАС забезпечує інвестиційну привабливість держави як для закордонних, так і для внутрішньодержавних інвесторів.


«За 25 років своєї діяльності МКАС при ТПП України вже став впізнаваним українським брендом, який за цей час розглянув понад 10 тис. зовнішньоекономічних спорів. 25 років – це не тільки підбиття підсумків діяльності, але і визначення нових цілей і нових висот, яких потрібно досягти. Тож бажаю МКАС продовжувати розвивати і підвищувати конкурентоспроможність арбітражного інституту, ставши в один ряд з іншими арбітражними центрами Західної Європи і Азії», – наголосив Президент ТПП України Геннадій Чижиков.


Статистика свідчить, що МКАС при ТПП України користується великою довірою представників бізнесу. МКАС є флагманом серед арбітражних інституцій у Східній та Центральній Європі за кількістю розглянутих зовнішньоекономічних спорів. Такі результати стали можливими завдяки досвідченим арбітрам, які рекомендовані в сфері арбітражу авторитетними міжнародними рейтингами, професіоналізму роботи Секретаріату МКАС, а також зрозумілій та прозорій процедурі вирішення спорів. МКАС і надалі продовжуватиме привносити у свою діяльність провідні міжнародні стандарти в сфері арбітражу.


У рамках урочистих заходів, присвячених 25-річчю МКАС при ТПП України, відбулись ІV Міжнародні арбітражні читання пам’яті академіка І.Г. Побірченка на тему «Міжнародний арбітраж: виклики сучасності». Першу сесію читань присвятили обговоренню сучасних вимог до арбітражу, другу – відкритій дискусії стосовно заміни сторони у зобов’язанні та дійсності арбітражної угоди щодо осіб, які її не підписували. Арбітри МКАС при ТПП України Кай Хобер та Тетяна Сліпачук – модератори сесій – блискуче провели свої сесії, залучивши аудиторію до обговорення зазначених дискусійних питань.


Так, під час І сесії Читань учасники мали змогу ознайомитися із доповідями: генерального секретаря Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольм Аннетт Магнуссон на тему «Вимоги бізнесу до арбітражу»; директора адміністрування міжнародних справ CIETAC Дзянь Чена на тему «Нові виклики та можливості для СІЕТАС у контексті українсько-китайської програми співробітництва «Один пояс, один шлях» та «Виконання арбітражних рішень у Китаї»; арбітра МКАС при ТПП України та партнера ЮФ «Redcliffe Partners» Сергія Гришка на тему «Реформа процесуального законодавства в Україні та арбітраж: можливість, яку не можна згаяти, або прикра невдача?»; арбітра МКАС при ТПП України та партнера адвокатського бюро «Сисуєв, Бондарь і Храпуцький СБХ» Олександра Храпуцького на тему «Імплементація принципів інквізиційного процесу арбітражем як механізму скорочення його строків та вартості»; арбітра МКАС при ТПП України та партнера ЮФ «Gleiss Lutz» Штефана Вілске на тему «Невже міжнародний арбітраж все ще знаходиться в етично нейтральній зоні? – І не сподівайтеся!», а також заступника голови МКАС при ТПП України, арбітра, доцента кафедри господарського права Київського національного університету iм. Т. Шевченка Людмили Винокурової на тему «Доктрина «несподіваного рішення» в міжнародному комерційному арбітражі».


ІІ сесія Читань відбулася у новому для МКАС при ТПП України форматі – форматі відкритої дискусії, оскільки тема заміни сторони у зобов’язанні та дійсності арбітражної угоди щодо осіб, які її не підписували, викликала великий інтерес як в аудиторії, так і серед бажаючих бути доповідачами з цього питання. Із учасниками питання обговорювали доповідачі ІІ сесії: арбітр МКАС при ТПП України та радник ЮФ «Aequo» Павло Бєлоусов, заступник голови Арбітражного суду при Болгарській ТПП Ружа Іванова, керівник групи міжнародного вирішення спорів та арбітражу, старший юрист ЮФ «Arzinger» Оксана Карел, керуючий партнер ЮФ «Антіка» Олексій Кот, радник ЮФ «Asters» Ярослав Петров, заступник генерального секретаря Віденського міжнародного центру Австрійської федеральної економічної палати Аліс Фремут-Вольф.
Робота конференції завершилася урочистим прийомом на теплоході «Святий Андрій», присвяченим 25-річному ювілею МКАС при ТПП України, на який були запрошені всі учасники заходу.


Отже, 25-річчя МКАС при ТПП України стало чудовою нагодою для арбітрів МКАС, фахівців, науковців та практикуючих юристів з різних країн обмінятися досвідом, познайомитися з українською моделлю арбітражу, українським та іноземним процесуальним законодавством, а також у теплій та дружній атмосфері відсвяткувати ювілей Суду.

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________