Всі рубрики

 

  

 

У Раді можуть знову ініціювати законопроєкт про позбавлення нардепів мандата за кнопкодавство – Разумков.



На думку спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова, парламенту варто доопрацювати законопроєкт про позбавлення народних депутатів мандатів за неперсональне голосування і знову скерувати його до Конституційного Суду України для отримання висновку щодо його відповідності Основному закону України.


У Верховній Раді можуть повторно ініціювати розгляд законопроєкту, що передбачає можливість позбавлення народного депутата мандата через кнопкодавство. Про це спікер парламенту Дмитро Разумков розповів в інтерв'ю каналу "Рада", яке вийшло 24 грудня.


Разумков сказав, що чинний закон про відповідальність за кнопкодавство не працює "в тому обсязі, в якому хотілося б".


"Ви бачили крайнє засідання Верховної Ради. Звернулися всі депутатські фракції і групи, ми погодили спільну позицію, про що було сказано з трибуни: що будемо вносити зміни до законодавства, робити його більш жорстким. Це з одного боку. З іншого – встановимо додаткові камери в залі Верховної Ради, щоб можна було контролювати цей процес, і відключимо робочі місця, які не використовуються, тому що з них можуть відбуватися такі неперсональні голосування", – зазначив спікер.


Разумков нагадав, що в Раду вносили законопроєкт, який передбачав позбавлення депутатів мандатів за кнопкодавство.


"Я вважаю, що це абсолютно правильно. Але, на жаль, Конституційний Суд висловив позицію, що це не відповідає Конституції. Сподіваюся, ми будемо звертатися до Конституційного Суду з урахуванням тих позицій, які ним були зазначені, щоб це питання було розглянуто, і, можливо, ми зможемо встигнути до кінця цієї каденції прийняти рішення: якщо народний депутат помічений у таких ганебних явищах – може, йому не варто бути народним депутатом. [...] Думаю, що потрібно переформатувати той законопроєкт і знову звертатися до КСУ", – додав він.


Чинний закон про відповідальність за неперсональне голосування набув чинності на початку 2020 року. Закон запровадив кримінальну відповідальність за умисне голосування парламентарієм на пленарному засіданні Верховної Ради замість іншого народного депутата (неперсональне голосування). Таку дію каратимуть штрафом від 3 тис. до 5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 тис. до 85 тис. грн).


Останнє у 2020 році пленарне засідання Ради відбулося 17 грудня. Представниця фракції "Голос" Інна Совсун заявила, що цього дня під час голосування за призначення міністром освіти і науки Сергія Шкарлета у Верховній Раді кнопкодавили.


Депутати з парламентської фракції "Голос" звернулися до комітету Ради з питань регламенту і депутатської етики через кнопкодавство під час голосування за призначення Сергія Шкарлета міністром освіти. У комітеті їм сказали, що "нічого не можуть зробити".

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________