Всі рубрики

 

  

 

Судовий збір – що, з кого і скільки?

8 липня 2011 р. більшістю народних депутатів України було прийнято Закон «Про судовий збір» (далі – Закон). Він визначає правові засади справляння судового збору, його платників, об’єкти та розміри ставок, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору. Із прийняттям цього документа на чинне законодавство України чекають такі основні зміни:
  1. Розмір судового збору розраховуватимуть виходячи з мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня поточного року (зараз це 941 грн.). Сьогодні розмір судових витрат прив’язується до неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, який становить 17 грн. У зв'язку з цим істотно збільшуються ставки судового збору у цивільних, господарських та адміністративних справах. Наприклад, ставка судового збору за подання позовної заяви майнового характеру до господарського суду становитиме 2% ціни позову, але не менше ніж півтори розміри мінімальної заробітної плати та не більше 60 розмірів мінімальних заробітних плат. Зараз діє положення щодо сплати 1% ціни позову, але не менше шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і не більше 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
  2. Істотно змінюються і ставки за звернення до суду із заявами немайнового характеру. В цивільних справах згідно з новим Законом це 0,1% розміру мінімальної заробітної плати, тобто 94 грн. замість одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, тобто 17 грн., в господарських справах – один розмір мінімальної заробітної плати, тобто 941 грн. замість п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 85 грн., в адміністративних справах – 0,03% розміру мінімальної заробітної плати, тобто 28 грн.
  3. Що ж стосується подання апеляційної та касаційної скарг на рішення суду та заяв про перегляд рішень за нововиявленими обставинами, то ставки будуть такі: апеляційні скарги – 50% ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги, а у разі подання позовної заяви майнового характеру – 50% ставки, обчисленої виходячи з оспорюваної суми; касаційна скарга – 70% ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги, а в разі подання позовної заяви майнового характеру – 70% ставки, обчисленої виходячи з оспорюваної суми; заяви про перегляд рішення за нововиявленими обставинами – 50% ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги, а в разі подання позовної заяви майнового характеру – 50% ставки, обчисленої виходячи з оспорюваної суми.
  4. Законом також збільшуються мінімальні та максимальні межі судового збору.
  5. Впроваджується справляння судового збору за подання заяви про забезпечення доказів або позову, заяви про приєднання до апеляційної чи касаційної скарги на ухвалу суду та інші, які сьогодні є безкоштовними.
  6. Також Закон містить положення, яких сьогодні немає в чинному законодавстві України. Наприклад: за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру; за подання позовної заяви про розірвання шлюбу з одночасним поділом майна судовий збір справляється за розірвання шлюбу і за поділ майна; за подання зустрічних позовних заяв, а також заяв про вступ у справу третіх осіб із самостійними позовними вимогами судовий збір справляється на загальних підставах. Якщо позов подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір обчислюється з урахуванням загальної суми позову і сплачується кожним позивачем пропорційно долі поданих кожним з них вимог окремим платіжним документом.
  7. Із прийняттям Закону до суду оплачуватиметься тільки судовий збір, який включає в себе державне мито та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи, що діють сьогодні.
  8. Згідно із Законом внесуть зміни до чинного законодавства, а саме: до Цивільного процесуального кодексу України, Господарського процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України, Закону України «Про виконавче провадження», Декрету Кабінету міністрів України “Про державне мито”.
 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________