Всі рубрики

 

  

 

Моя міліція мене не захищає.

Соціологічна група «Рейтинг» вирішила поцікавитися в українців, чи почуваються вони безпечно у своїй країні і чи довіряють вітчизняним правоохоронним органам. Ці та інші питання учасники дослідження ставили мешканцям різних куточків України впродовж грудня. З’ясувалося, що більше половини опитаних не почуваються безпечно на вулицях після настання темряви, навіть у своєму мікрорайоні, оскільки відчувають у такий час загрозу своєму здоров’ю та життю.

Крім темряви чверть опитаних бояться стати засудженими за злочини, яких не скоювали. На думку Олексія Антиповича, директора соціологічної групи «Рейтинг», це дуже тривожний знак, який може базуватися на особистому досвіді, чутках чи повідомленнях засобів масової інформації. Такий стан речей негативно впливає на імідж правоохоронних органів і віднімає бажання до них звертатися, застеріг пан Антипович. Водночас Кость Бондаренко, керівник Інституту української політики, наполягав на тому, що цей соціологічний показник не слід ототожнювати з реальною ситуацією, яка склалася в Україні.

Поміж іншим опитування показало, що серед правоохоронних органів громадяни найбільше довіряють Службі безпеці України. Ця установа отримала 16% голосів респондентів. Срібним призером з 12% голосів стала прокуратура. На третій позиції рейтингу народної довіри опинилися податкова, митниця та міліція. При цьому, за словами Олексія Антиповича, дослідження показало, що український народ загалом довіряє міліції більше, ніж ДАІ, хоча до роботи міліції громадяни висловили безліч зауважень.

Більшість опитаних запевняли, що прямо чи непрямо стикалися з фактами грубого порушення працівниками міліції прав людини. Найчастіше, за словами респондентів, порушення мали форму брутального поводження, нетактовної поведінки, перевищення службових повноважень (зокрема, нанесення тілесних ушкоджень), вимагання хабара. Також більше половини з тих, хто звертався по допомогу до міліції, не отримали підтримки і захисту від правоохоронців.

Проте і звичайні громадяни не без гріха, констатували соціологи: не кожна людина поспішає із заявою до міліції, якщо стає свідком вчинення злочину або отримує інформацію про нього. Лише 14% респондентів запевнили, що повідомили б міліцію про негативні факти за будь-яких умов. Інші опитані були обережнішими: вони звернулися б до правоохоронців, якби злочинні дії були спрямовані безпосередньо на них, їхніх рідних або близьких людей.

Але більшість респондентів впевнена, що турбувати міліцію потрібно залежно від ситуації, рівня завданої шкоди і з огляду на те, чи можливо розібратися без міліціянтів. Чимало опитаних взагалі побоюються подавати заяву до міліції. Найпоширеніші причини – невіра в те, що винного буде покарано (56%), можливість розправи з боку обвинуваченого і недостатній рівень захисту потерпілого (48%), страх перетворитися зі свідка на підозрюваного (47%) і, врешті-решт, бюрократична тяганина (39%).

Громадяни висловили свою думку і з приводу причин, які заважають українській міліції ефективно виконувати свої обов’язки. Найвагоміша з них – корупція (64%), за нею слідують недовіра населення (39%), низька моральність правоохоронців (39%), висока залежність від рішень вищої влади (34%) і низький рівень підготовки кадрів (31%).

Антилідером рейтингу, складеного соціологічною групою, стали українські суди. Служителям Феміди громадяни довіряють найменше: 43% опитаних заявили, що українська Феміда зовсім не заслуговує на довіру.

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________