Всі рубрики

 

  

 

Інтелектуальна власність як підґрунтя інноваційного розвитку

Ефективне використання інтелектуального капіталу нації забезпечує економічний і соціальний розвиток будь-якої держави та підвищує її конкурентоздатність на світовій арені. Як відомо, формування з інтелектуальних ресурсів суспільства інтелектуального капіталу прямо залежить від рівня правової охорони та захисту інтелектуальної власності.

Стан справ у сфері правової охорони інтелектуальної власності став темою розмови з Юрієм ПЕТРОВИМ, директором державного підприємства «Український інститут промислової власності» (далі – ДП «УІПВ») – єдиного в Україні закладу експертизи заявок на об’єкти промислової власності: винаходи, корисні моделі, промислові зразки, торговельні марки тощо.

– Чи готове українське суспільство до викликів сучасності в інтелектуальній сфері?

– Сучасність підштовхує суспільство до пошуку нових джерел зростання. Бурхливий розвиток інформаційних технологій перетворив інтелектуальну власність на один із найліквідніших товарів у світі. Цей ресурс, як магніт, притягує інвестиції, а широке впровадження нових технологій і просування наукових розробок у виробництво дають потужний поштовх розвитку внутрішніх галузей промисловості. Та й сама інтелектуальна власність – дуже цінне джерело доходів. У США, Японії та країнах Європи це зрозуміли давно, і тепер надійна система правової охорони інтелектуальних активів дозволяє цим державам одержувати вагомі економічні дивіденди.

Настав час активно запроваджувати економіку, ґрунтовану на знаннях, інноваціях, інтелектуальних активах. Україна обрала стратегію інноваційного соціально-економічного розвитку, який має спиратися насамперед на активізацію власного інтелектуального капіталу. Зрозуміло, що з огляду на це величезного значення набуває ефективність державної системи правової хорони інтелектуальної власності.

Безумовно, Україна має значний потенціал. Статистика винахідницької активності у країні та світове визнання інтелектуальних досягнень її представників підтверджують величезний потенціал українських науковців і винахідників. Про це говорять і результати Всеукраїнського конкурсу «Винахід-2011», переможців якого нагородили у квітні 2012 р. в ході урочистостей із нагоди святкування Міжнародного дня інтелектуальної власності. Читати далі

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________