Всі рубрики

 

  

 

ЗУ «Про ринок земель» - обговорення триває.

Завершується формування законодавчої бази щодо ринку земель сільськогосподарського призначення. Верховна Рада України прийняла у першому читанні за основу проект Закону “Про ринок земель”, який планується до розгляду як першочерговий на нинішній сесії парламенту. Ухвалення цього законопроекту є однією з передумов для зняття мораторію на купівлю-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Як повідомляє офіційний сайт Держземагентства України у кожному четвертому зверненні громадян, що надійшли на “гарячу лінію” відомства, йшлося про реформування земельних відносин. Особливої уваги заслуговують конкретні пропозиції та зауваження власників паїв, фермерів, інших сільгоспвиробників до законопроекту “Про ринок земель”. Така активність громадян з приводу реформування земельної сфери є свідченням не лише надзвичайно високої соціальної значущості запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення, але й показником ефективності проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з цього питання – вважають у агентстві.

Влада дійсно відразу після реєстрації законопроекту “Про ринок земель” започаткувала його всенародне обговорення. Для проведення активної роз’яснювальної роботи на місцях з широкими верствами населення в кожній області та в кожному районі створено робочі групи та штаби, які проводили роз’яснення положень законопроекту з метою інформування власників землі, населення, в першу чергу сільського, сільськогосподарських товаровиробників та отримання пропозицій до законопроекту.

В Держземагентстві стверджують, що у обговоренні взяли участь понад 2 млн осіб, серед яких – керівники сільськогосподарських підприємств, власники та користувачі земельних паїв, фермери та виробники сільськогосподарської продукції, представники органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, керівники управлінь агропромислового розвитку, представники громадських організацій, науковці. Всього надійшло декілька тисяч пропозицій. Під час підготовки законопроекту до другого читання лише до Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин від народних депутатів України надійшло 1035 пропозицій. Й пропозиції від громадськості щодо удосконалення проекту Закону України “Про ринок земель” продовжують поступати.

Свій вклад в удосконалення цього законопроекту продовжує вносити і «Правовий тиждень» публікуючи думки юристів відносно якості земельного законодавства.

Адвокат АО «Адвокатська компанія «Соколовський і Партнери» Богдан ІЛЬЯШОВ:

Обговорюючи ринок земель, слід перед усе пам’ятати, що земля згідно Конституції є основним національним багатством і, відповідно, до неї прикута дуже пильна увага громадськості. Одним з найбільш дискусійних питань земельної політики в Україні є формування ринку земель сільськогосподарського призначення. Протягом всього часу незалежності щодо цього питання точаться надзвичайно гострі дискусії, що не є погано, оскільки саме під час обговорення підіймаються найважливіші проблеми та знаходяться шляхи їх вирішення, які мають бути відображені перш за все в законах України. Аналізуючи нормативні напрацювання в цій сфері, перш за все слід звернутися до законопроектів «Про ринок земель». Всі існуючі на розгляді в Верховній Раді законопроекти «Про ринок земель» хоча й націлені на правове врегулювання питань, пов’язаних з організацією і функціонуванням ринку земель в Україні шляхом встановлення правових та економічних засад ринкового обігу земельних ділянок, встановлення порядку продажу земельних ділянок та прав на їх оренду на земельних торгах, встановлення економіко-екологічних та правових обмежень щодо обігу земель сільськогосподарського призначення з метою запобігання спекулятивним операціям та монополізації ринку земель сільськогосподарського призначення, оптимізації сільськогосподарського землекористування при обігу земельних ділянок, визначення ефективного власника землі, здебільшого спрямовані на встановлення повноважень органів державної влади та місцевого самоврядування в сфері земельних відносин, стосуються державного контролю за охороною та використанням земель, та не достатньо детально регламентують ринкові відносини в земельній сфері в частині обороту земель, оскільки остання стане об’єктом обігу.

Таким чином, враховуючи існуючі нормативні напрацювання, що, безумовно спрямовані на організацію прозорого ринку земельних ділянок державної, комунальної та приватної власності, законодавче врегулювання питання щодо порядку проведення земельних торгів, поліпшення інвестиційного клімату в країні, можна прийти до висновку, що на даний час доцільно зробити більш привабливим саме володіння землею ніж її продаж, оскільки впровадження на сучасному етапі ринку земель лише стимулюватиме укладення різних правочинів щодо відчуження землі з метою отримання грошей, а не сприятиме використанню землі за призначенням як основного національного багатства.
 

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________