Всі рубрики

 

  

 

Самооцінювання та домашнє завдання для Феміди.

Очільники судів апеляційної інстанції зібралися нещодавно у Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ на спеціальне робоче засідання, щоб проаналізувати стан здійснення правосуддя судами загальної юрисдикції у 2011 р. Які ж основні тенденції судочинства відмітили керманичі судоустрою на місцях?

Як і раніше, у 2011 р. спостерігалася тенденція до збільшення надходження справ у суди. Відповідні статистичні дані, з одного боку, свідчать про збільшення кількості звернень до судів, а з іншого – про необхідність підвищення ефективності роботи останніх. Зокрема, на розгляді в місцевих судах перебувало понад 8 млн справ і матеріалів, що майже на 25% більше, ніж у 2010 р. Із них розглянуто 7,5 млн, нерозглянутими залишились близько 600 тис., або 7% від загальної кількості. До апеляційних судів надійшло майже 400 тис. справ і матеріалів, що на 25% менше, ніж у 2010 р. Залишились нерозглянутими 26 тис., або близько 5%, справ.

На розгляд ВССУ у 2011 р. надійшло понад 86 тис. касаційних скарг, справ та заяв. Розглянуто 85 тис. матеріалів, що на 25% перевищує сумарну кількість справ і матеріалів, переглянутих Верховним Судом України та ВССУ у 2010 р. Залишок нерозглянутих справ і матеріалів становить більше 1%.
Актуальними є питання кадрової політики та навантаження на суддів. Так, першочергове завдання Ради суддів України – визначити граничні показники навантаження з метою подальшої оптимізації кількісного складу суддів. Однак дієвими засобами підвищення ефективності судочинства є не лише визначення граничного навантаження та невідкладне створення додаткових посад, але й відпрацювання паралельного механізму швидкого скорочення вакансій у судах, де такі показники невеликі, резюмували судді.

Голова ВССУ Леонід Фесенко наголосив на важливості питання про якість роботи суддів, зокрема про тривалий розгляд справ, особливо місцевими судами. Він навів факти ухвалення судами рішень, які не відповідають вимогам законності та обґрунтованості. У зв’язку із цим голова ВССУ закликав колег ретельно аналізувати висвітлені недоліки при розслідуванні чи розгляді справ та активізувати надання методичної допомоги місцевим судам.
Несподівану підтримку отримали голови апеляційних судів від куратора правосуддя у парламенті Сергія Ківалова. Голова Комітету ВРУ з питань правосуддя переконаний, що адміністративні повноваження голів судів мають бути законодавчо закріплені, адже не можна керувати колективом, не маючи відповідних повноважень. Цю думку розвинув і голова Вищої ради юстиції Володимир Колесниченко, який закликав керівників апеляційних судів активніше долучатися до відбору кандидатів на адміністративні посади в судах.

Підсумком обговорення став список рекомендованих заходів, спрямованих на покращення стану здійснення правосуддя. Серед них, зокрема, такі. 

Головам місцевих та апеляційних судів доручено:

  • у кожному регіоні детально вивчити причини скасування судових рішень і вжити заходів для недопущення в подальшому подібних порушень чи помилок у застосуванні положень матеріального і процесуального права;
  • здійснювати постійний контроль за додержанням процесуальних строків при розгляді справ, особливо тих, у яких підсудні перебувають під вартою;
  • визначити категорії справ, які потребують узагальнення судової практики;
  • постійно проводити роботу з вивчення та аналізу практики Європейського суду з прав людини з метою недопущення в подальшій діяльності порушень, констатованих Судом;
  • провести навчання для суддів і працівників апарату судів щодо новел кримінального процесу;
  • розробити дієві заходи, метою яких буде формування позитивного іміджу суду в суспільстві шляхом висвітлення діяльності судів цивільної та кримінальної юрисдикції у засобах масової інформації;
  • запровадити механізми донесення до громадян об’єктивних, неупереджених відомостей про роботу судів;
  • проаналізувати причини надходження скарг на дії суддів і працівників апарату судів та вжити заходів для їх усунення;
  • постійно вживати заходів для підвищення рівня матеріально-технічного забезпечення судів і запроваджувати новітні технології.

Голови апеляційних судів мають:

  • підвищити якість надання методичної допомоги місцевим судам, організовувати робочі виїзди на місця з висвітленням недоліків, наявних у роботі цих судів, та підготовкою звітів про таку роботу;
  • підвищити рівень відповідальності суддів за результати здійснення правосуддя, систематично проводити обговорення питань організації їхньої роботи;
  • вивчити причини скасування та зміни судових рішень ВССУ, вжити заходів для усунення причин виникнення судових помилок.

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________