Всі рубрики

 

  

 

Перший міжнародний форум «Антиконтрафакт».

Наприкінці жовтня ц.р. за підтримки уряду Російської Федерації в Москві відбувся Перший міжнародний форум «Антиконтрафакт», присвячений протидії поширенню контрафактної та фальсифікованої продукції шляхом удосконалення чинного законодавства в галузі захисту прав інтелектуальної власності та системи відповідних заходів, які держава вживає для формування цивілізованого ринку в країні. На першому пленарному засіданні був присутній Голова Уряду РФ Дмитрій Медвєдєв, який відкрив Форум та виступив з доповіддю.

Учасники Форуму неодноразово обговорювали питання про важливість формування у споживача системи мотивації, що заважатиме купувати контрафактну продукцію, адже споживач повинен усвідомлювати як особисту, так і суспільну та економічну шкоду від підробок. Були наведені приклади відповідних державних кампаній в інших країнах, зокрема у Франції, де нещодавно показали низку телевізійних роликів під назвою Counterfeit: no thanks («Підробка: ні, дякую»).

Експерти повідомляють, що зараз кожна шоста одиниця товару в РФ є підробленою. У боротьбі з контрафактом важлива співпраця державних органів та приватного сектора, зокрема шляхом внесення власниками відомостей про права інтелектуальної власності до Митного реєстру країни. Крім того, власники мають допомагати державним органам у формуванні здатності відрізняти оригінальну продукцію від підробок шляхом обміну відповідною інформацією та координування практичних заходів. Також у боротьбі з розповсюдженням контрафактної продукції важливе співробітництво держави з такими міжнародними органами, як ВООЗ, ВОІВ та Інтерпол, причому останній може допомогти знайти джерело підробки.

У рамках Форуму працювали різні тематичні секції, присвячені таким темам, як удосконалення законодавства РФ у сфері захисту прав інтелектуальної власності, вичерпання прав і питання паралельного імпорту, підготовка кадрів у сфері інтелектуальної власності, інноватики, технічного регулювання та захисту прав споживачів, розглядалися чинні адміністративно-правові процедури та способи захисту споживачів і виробників від контрафакту тощо. На секції, присвяченій інноваційним технологіям, розповідали про існуючі засоби захисту продукції від підробок. Зокрема, увагу акцентували на трьох рівнях захисту: для споживачів, для контролюючих органів та пунктів продажу і для експертів. Ішлося про спеціальні методи друку, різноманітні захисні фарби, пломби, складне тиснення та висікання. Як приклад було розглянуто систему бренд-контролю DAT, що вже тривалий час захищає виробників і споживачів від підробленої та контрафактної продукції в режимі онлайн (до речі, в Україні також), продукцію французької компанії Arjowiggins, зокрема папір, самоклейкі та голографічні матеріали, фарби тощо. Було порушено питання про необхідність розробки в РФ додаткової законодавчої бази щодо застосування захисних елементів. Виробникам та розповсюджувачам продукції порекомендували створити чорний список постачальників, а також базу даних довірених постачальників.

Обговорювали питання про необхідність створення Єдиного митного реєстру об’єктів інтелектуальної власності для країн – учасниць Єдиного економічного співтовариства для забезпечення ефективного захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності в цих країнах. Адже сьогодні Митний реєстр Бєларусі містить близько 60 об’єктів, Казахстану – близько 600, а до Митного реєстру Російської Федерації внесено понад 2 тис. об’єктів, що дозволяє контрафактній продукції проникати на територію РФ через інші країни ЄЕС, до реєстрів яких аналогічний об’єкт не внесено. Також обговорювали проект договору про єдиний товарний знак Єдиного економічного простору.

Питання, розглянуті на Форумі, актуальні і для України, де частішають випадки поширення контрафактної та фальсифікованої продукції, що вимагає вдосконалення чинного законодавства і системи заходів із захисту прав інтелектуальної власності та боротьби з поширенням підробок.
Під час Форуму працювала виставка, на якій, зокрема, були представлені сучасні технології захисту продукції від підробок і зразки контрафактних товарів, які іноді було неможливо відрізнити від оригінальних.

Серед учасників заходу були члени Уряду РФ, представники міжнародних і закордонних організацій, зокрема Бізнес-асоціації з боротьби із контрафактом та піратством (BASCAP) Міжнародної торгової палати (ICC), Всесвітньої митної організації, Мін’юсту США, Державного відомства з інтелектуальної власності Китаю, Французького національного комітету з протидії контрафактній продукції (CNAC) та Французького інституту промислової власності (INPI), Міжнародної організації виробників фонограм (IFPI), та інші поважні особи. Від України у Форумі взяли участь, зокрема, представники юридичної і патентної фірми «Грищенко та Партнери».


Майя ЛЬГОВА
патентний повірений

Людмила ОЛІШЕВИЧ
патентний повірений

 

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________