Всі рубрики

 

  

 

Матвєєвські цивілістичні читання – 2012.

Наприкінці жовтня ц.р. на юридичному факультеті Київського національного університету ім. Тараса Шевченка відбулася Міжнародна науково-практична конференціям «Актуальні проблеми цивільного, сімейного таіжнародного приватного права», присвячена пам’яті видатних цивілістів Г. К. Матвєєва та Ю. Г. Матвєєва (Матвєєвські цивілістичні читання).

У конференції взяли участь науковці з усіх провідних науково-освітніх установ України: Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Інституту держави і права ім. В. М. Корецького, Львівського національного університету ім. Івана Франка, Національного університету «Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого», юридичного інституту Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, Національного університету «Одеська юридична академія» тощо. До наукового загалу приєдналися відомі адвокати, судді та юрисконсульти. Почесними гостями конференції були російські колеги: д.ю.н., професор, суддя Вищого арбітражного суду РФ Людмила Новосьолова, д.ю.н., професор, завідувач кафедри цивільного права Уральської державної юридичної академії Броніслав Гонгало, а також представники Волгоградського державного університету, Казанського федерального університету та Дагестанського державного університету.

Конференція розпочалася з вітального слова завідувача кафедри цивільного права, д.ю.н., професора Романа Майданика та д.ю.н., професора Наталії Кузнєцової. У своїх виступах вони відзначили вагомий внесок Геннадія Костянтиновича та Юрія Геннадійовича Матвєєвих у розвиток цивільного, сімейного та міжнародного приватного права в Україні та країнах СНД, подякували колегам за участь у конференції, а також висловили побажання тісної співпраці із представниками основних цивілістичних шкіл України та країн СНД.

З доповідями на пленарному засіданні виступили Н. С. Кузнєцова, Р. А. Майданик, Л. О. Новосьолова, Б. М. Гонгало, А. С. Довгерт, В. В. Луць, А. О. Іншакова.

Центральне місце доповідачі відвели модернізації цивільного законодавства України та країн СНД, аналізу системи джерел цивільного, корпоративного і міжнародного приватного права.

Учені дійшли висновку, що Цивільний кодекс слугує надійним фундаментом для громадянського суспільства в державі, проте, як і будь-який інший законодавчий акт, потребує вдосконалення і систематичного оновлення.

У рамках конференції відбулася презентація п’ятого збірника наукових праць «Альманах цивілістики» та шостого збірника наукових праць цивілістичного гуртка КНУ ім. Тараса Шевченка.

Після пленарного засідання учасникам запропонували взяти участь у засіданнях п’яти фокус-груп, присвячених такій тематиці, як: модернізація цивільного законодавства України та країн СНД; здійснення та захист цивільних прав, цивільна відповідальність; учасники цивільних відносин; проблеми зобов’язального права; право інтелектуальної власності.

Більшість доповідей учасників заходу спричинили жваві дискусії. Хоча наукові повідомлення доповідачів і були обмежені в часі, вони виявилися надзвичайно глибокими за змістом. Фахівці у сфері приватного права обмінювалися як практичним досвідом, так і теоретичними напрацюваннями. Загалом обговорення відбулось у теплій, дружній атмосфері.

Матвєєвські цивілістичні читання користуються особливою популярністю серед студентів старших курсів. Студенти-юристи як майбутні правозахисники та науковці з інтересом знайомились із правовою позицією відомих вчених і практиків.

Підводячи підсумки, керівники секцій окреслили низку тем, які передбачають проведення національної дискусії, наукових конференцій (круглих столів) і підготовку системних наукових та інформаційно-аналітичних праць. Ось ці теми: концепція модернізації вітчизняного цивільного законодавства; предмет і метод цивільного права; система джерел права, тенденції та особливості джерел цивільного права; системa права України; цивільне право і комплексні галузі законодавства; джерелa українського права; здійснення і захист цивільних прав та інтересів; юридична відповідальність, тенденції та особливості цивільно-правової відповідальності.

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________