Всі рубрики

 

  

 

Асоціація планує об’єднати арбітражників.

Як вже повідомлялось у ЗМІ, зусиллями ініціативної групи українських та іноземних фахівців у сфері міжнародного арбітражу у вересні 2012 р. була заснована Українська Арбітражна Асоціація (далі – УАА), покликана об'єднати юристів, що займаються або цікавляться практикою розгляду спорів у міжнародному арбітражі. Президентом УАА було обрано відомого фахівця у галузі арбітражу Тетяну Сліпачук. А у середині листопада ц.р. ААУ була презентована фахівцям та громадськості. Про перші кроки, плани і сподівання Української арбітражної асоціації «Правовому тижню» розповіла один із її співзасновників, партнер юридичної компанії Arbitrade Юлія ЧЕРНИХ.


– Ви стали одним із співорганізаторів Української арбітражної асоціації. Яка основна мета цього об’єднання? Які цілі ви ставите як співорганізатор Асоціації?

– Головною метою Асоціації є сприяння створенню позитивного іміджу України як місця арбітражу для вирішення міжнародних комерційних спорів. Для цього потрібно розвивати масштабне взаємовигідне співробітництво фахівців України та інших держав у галузі міжнародного арбітражу. Мені, як і багатьом юристам, властивий індивідуалізм у роботі. Водночас міжнародний комерційний арбітраж є однією з небагатьох галузей права, що потребує об’єднання через свою специфіку – значну долю взаємодії між колегами. «Хто є хто?» – питання міжнародного арбітражу. На щастя, в Україні є кого об’єднувати: вже можна говорити про формування певного корпусу арбітражників.


– Яка роль іноземних арбітражних спеціалістів в Асоціації? Хто підтримав Асоціацію із зарубіжних фахівців, арбітражних асоціацій та інституцій?

– Іноземні арбітражні спеціалісти є дуже важливою складовою Асоціації. Міжнародний комерційний арбітраж за своєю природою не може розвиватися в межах лише однієї держави. Обмін досвідом між різними державами має неабияке значення.

Такі зарубіжні фахівці, як Ноа Рубінс (Freshfields Bruckhouse Deringer, Франція), Володимир Хвалєй (Baker&McKenzie, Росія) та Олександр Муранов («Муранов, Черняков та Партнери», Росія), долучилися до Асоціації як члени правління. Її створення з радістю підтримали ЮНСІТРАЛ, Польське товариство арбітражу і медіації, Польська арбітражна асоціація, Шведська арбітражна асоціація, Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма. До членів Асоціації вже почали активно приєднуватись іноземні фахівці зі Швейцарії, Чехії та Польщі.


– Який внесок у роботу Асоціації ви плануєте зробити як партнер юридичної компанії Arbitrade і керівник практики міжнародного арбітражу?

– Сподіваюся, що мої знання і досвід завдяки роботі в Асоціації позитивно впливатимуть на розвиток арбітражу в Україні. У міжнародному арбітражі мені доводиться виступати в різних ролях: і як представник сторін, і як арбітр, і як університетський викладач дисципліни «Інвестиційний арбітраж». Тому я можу зсередини оцінити напрями роботи Асоціації як на практичному, так на освітньому рівнях і долучитися до відповідних робочих груп, які наразі формуються.


– Якими будуть перші заходи, заплановані Асоціацією?

– Серед перших заходів планується проведення низки конференцій, семінарів і круглих столів, а також створення підґрунтя для співпраці з вищими навчальними закладами з метою розробки спецкурсів із міжнародного арбітражу, проведення лекцій і семінарів для студентів та організації змагань.


– Як Асоціація планує впливати на нормотворення та судову практику, щоб зробити Україну привабливішим місцем арбітражу?

– Об’єднавши українську професійну арбітражну спільноту, Асоціація зможе ефективно висловлювати свою позицію щодо вітчизняного нормотворення в галузі міжнародного арбітражу. Завдяки освітнім ініціативам, зокрема організації лекцій, семінарів і тренінгів усіх рівнів, Асоціація зможе зробити свій внесок і в розвиток української судової практики. Авторитетний голос обов’язково буде почутий. У межах Асоціації плануються робочі групи, у тому числі для реформування національного законодавства та покращення судової практики.


– Чи всі гравці ринку міжнародного арбітражу підтримали Асоціацію?

– Жоден гравець українського ринку міжнародного арбітражу не висловився проти створення Асоціації. Ми очікуємо їх якнайскорішого приєднання до нас для конструктивної, ефективної співпраці задля досягнення цілей Асоціації. Наразі спостерігаємо зацікавленість українських колег, що подають заяви на вступ і самостійно пропонують напрями роботи, цікаві для них і для Асоціації. У правлінні активно працюють українські колеги Тетяна Сліпачук, Олена Перепелинська (Sayenko Kharenko), Маркіян Мальський (Arzinger), Костянтин Лікарчук (Avellum) і Максим Лавринович («Лавринович та Партнери»).


– Чи плануєте ви в майбутньому створити при Асоціації суд або центр із врегулювання міжнародних спорів?

– Таких планів немає. Натомість Асоціація збирається популяризувати міжнародний арбітраж ad hoc на території України.


– Чи планує Асоціація співпрацювати з Міжнародним комерційним арбітражним судом при Торгово-промисловій палаті України? Якщо так, то як саме?

– Так, Асоціація має намір активно співпрацювати із МКАС при ТПП України як у межах спільних заходів, так і в інших можливих форматах. Багаторічний успішний досвід МКАС щодо розвитку міжнародного арбітражу в Україні важливий для нас.


– Яким ви бачите майбутнє міжнародного арбітражу в Україні?

– Міжнародний арбітраж здобуває популярність в Україні, про що свідчить кількість справ «з українським елементом» у закордонних міжнародних арбітражних інституціях (офіційна статистика різних арбітражних інститутів свідчить про збільшення цієї частки), а також у МКАС при ТППУ. Арбітраж є проявом розвитку цивілізації та поглиблення правової культури, тому він невідворотний в Україні. Кількість справ і загальна зацікавленість галуззю зростатимуть. Крім створення Асоціації мене як головного редактора журналу «Альтернативне вирішення спорів» (нового додатку до журналу «Право України») тішить запланований на найближчий час вихід першого номеру журналу, який, я сподіваюсь, допоможе фахово окреслити перспективи міжнародного арбітражу в України та за кордоном.

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________