Всі рубрики

 

  

 

Поверхневий огляд чи незаконний обшук – чи дотримується міліція закону?

Наприкінці листопада в Секретаріаті Уповноваженого ВР України з прав людини відбувся круглий стіл «Поверхневий огляд чи незаконний обшук – чи дотримується міліція закону?», організований Асоціацією українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ). Участь у заході взяли експерти неурядових організацій, які мають досвід моніторингу дій правоохоронців, представники Міністерства внутрішніх справ України, працівники офісу Омбудсмена України та журналісти. Учасники круглого столу обговорили проблеми, з якими стикаються подорожуючі при спілкуванні з правоохоронцями на вокзалах країни, та шляхи запобігання порушенням прав людини з боку міліції. Захід став підсумком чергового етапу всеукраїнської моніторингової кампанії «Міліція під контролем», який відбувався протягом жовтня 2012 р., і був присвячений контролю за діями міліції на вокзалах.

«Під час моніторингу були виявлені кілька системних проблем, пов’язаних із роботою спеціалізованої міліції на транспорті та патрульних на автовокзалах. Одна з них – здійснення так званого «поверхневого огляду». На платформі чи в приміщенні вокзалу гостей зустрічають працівники міліції, які наполегливо просять показати їм вміст валіз. Спроба відмовитись від цієї процедури часто спричиняє незадоволення правоохоронців, людину можуть навіть затримати. Цю дію правоохоронці називають «поверхневим оглядом речей». Однак, чим така дія відрізняється від особистого огляду чи огляду речей? Напевно, лише тим, що для особистого огляду чи огляду речей необхідно, щоб були виконані певні вимоги закону – огляд має проводитись особою тієї ж статі, в присутності двох понятих, про це має бути складений відповідний протокол, про що чітко йдеться у ст. 264 Кодексу про адміністративні правопорушення. А поверхневий огляд – це дія, яка не регулюється законом, а згадана лише в Статуті патрульної служби», – так прокоментував результати проведених досліджень виконавчий директор Асоціації УМДПЛ Вадим Пивоваров. Представник Офісу Омбудсмена Сергій Швець зазначив: «Потрібно привести у відповідність до норм закону відомчі нормативно-правові акти, які регламентують обшук особи. За допомогою Міністерства юстиції, яке реєструвало відповідні накази МВС, треба врегулювати колізії в законодавстві. Наразі маємо гру слів у різних документах – поверхневий огляд, огляд особи, чи то особистий огляд – процедура ж проведення має бути визначена лише в законі».

Організатори круглого столу сподіваються на сприяння МВС у створенні міжвідомчої робочої групи, яка б привела у відповідність до закону нормативно-правові акти МВС, які регулюють особистий огляд та огляд речей. Така, з першого погляду, незначна зміна в нормативній базі сприятиме вирішенню проблеми, яка вже довгий час непокоїть як правозахисників, так і пересічних громадян.

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________