Всі рубрики

 

  

 

Нотаріальний колоквіум

 

23 та 26 липня ц.р. Міністерство юстиції України та Нотаріальна палата України провели для столичних нотаріусів колоквіум. Його учасники обговорили нагальні для нотаріальної спільноти питання, зокрема державне регулювання інституту нотаріату та розвиток перспективного законодавства, яке регулює нотаріальну діяльність.

У заході взяли участь директор Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України Катерина Чижмарь, президент НПУ Людмила Павлова, начальник Управління нотаріату та фінансового моніторингу Міністерства юстиції України Дмитро Журавльов, начальник Управління функціонування центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України Іван Наливайко, директор Департаменту оціночної діяльності Фонду державного майна України Михайло Горяйнов, начальник відділу організаційного забезпечення та контролю у сфері нотаріату Зоя Долгова.


Поза сумнівом, найактуальнішим питанням є запровадження єдиних нотаріальних тарифів. Учасники колоквіуму схвально оцінили проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про нотаріат» щодо регулювання плати за вчинення нотаріальних дій», яким визначено чіткий механізм формування плати за послуги, що надаються нотаріусами у сфері цивільно-правових відносин.

Так, Катерина Чижмарь зауважила, що запровадження єдиних тарифів дозволить вдосконалити діяльність інституту нотаріату та посилить довіру громадян до нотаріусів. Нагадаємо, що 17 липня поточного року Кабінет міністрів України схвалив згаданий законопроект. Міністр юстиції Олена Лукаш переконана, що запровадження єдиних ставок нотаріального збору за надання нотаріальних послуг зробить ринок цивілізованішим, адже з набранням відповідним законодавчим актом чинності тарифи на нотаріальні послуги стануть однаковими по всій країні.

Коментуючи тарифне питання, Людмила Павлова нагадала, що тарифи існують майже у всіх країнах, де функціонує латинська система нотаріату, і зазначила, що підхід до встановлення тарифів, використаний у законопроекті, є унікальним. «Із запровадженням єдиних тарифів зникнуть звинувачення нотаріусів у здирництві, недобросовісна конкуренція та інші негативні явища», – підкреслила Людмила Миколаївна. Вона також закликала нотаріусів звертатися до НПУ із запитаннями, що виникають під час здійснення нотаріальної діяльності, та пропозиціями щодо вдосконалення функціонування вітчизняного інституту нотаріату.

В свою чергу Дмитро Журавльов ознайомив присутніх з алгоритмом формування плати за вчинення нотаріальних дій, передбаченим законопроектом. Також він проаналізував низку проектів законів та постанов, які за умови їх прийняття запровадять чимало новел у нотаріальне законодавство та значно розширять повноваження нотаріусів.

Зокрема, пан Журавльов прокоментував законопроекти «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засвідчення вірності копій (фотокопій) документів і виписок з них та справжності підпису на документах», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання нотаріусам повноважень з державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо обов’язкового нотаріального посвідчення договорів споживчого кредитування)», проект Постанови Кабінету міністрів України «Про внесення доповнень до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів» тощо. Своєю чергою пані Чижмарь наголосила на тому, що всі ці законопроекти ретельно розроблялися з метою підвищення доступності та якості послуг у сфері юстиції.

Не оминули присутні й питання розвитку електронного нотаріату. Зокрема, обговорили заходи щодо захисту та ідентифікації нотаріальних актів і документів в електронному вигляді. Так, про перспективи розвитку інфраструктури відкритих ключів та її застосування в електронному нотаріаті розповів Іван Наливайко. Фахівці переконані, що перехід від паперового документообігу до електронного полегшить доступ населення до нотаріальних послуг.

«Усі розвинені країни перейшли на електронний документообіг. Наразі ми прагнемо, щоб український нотаріат став прогресивним учасником інформаційного суспільства, був здатний використовувати усі сучасні засоби комунікації», – підкреслила Катерина Чижмарь.

Постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства» від 04.03.2013 р. №231 стала ще однією темою для дискусії. Зазначеним документом було змінено правила оцінки майна для цілей оподаткування. Тепер оцінка вважається легітимною лише за наявності в оцінювача спеціального сертифіката. Якщо ж оцінка проведена несертифікованим експертом, нотаріус не має права її використовувати.

За словами директора Михайла Горяйнова, наразі в країні триває активна підготовка оцінювачів за спеціалізацією «оцінка для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства». Пан Горяйнов зауважив, що будь-який із 10 177 оцінювачів або інша фізична особа з вищою освітою мала можливість за короткий строк здобути цю спеціалізацію.

За прогнозами Михайла Горяйнова, до 1 серпня ц.р. в країні зареєстровано близько 200 фірм, що матимуть відповідний сертифікат. Дані про них міститиме електронний реєстр, доступ до якого матимуть усі нотаріуси. Крім того, нотаріус отримає доступ до бази даних звітів про оцінку.

Учасники колоквіуму розглянули також питання про відповідальність нотаріусів і дисциплінарну практику. А ще проаналізували узагальнення за результатами перевірок роботи приватних нотаріусів Київського міського нотаріального округу Департаментом нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчу вального органу Міністерства юстиції України за період з 1 січня по 1 червня 2013 р. Ці питання детально висвітлила начальник відділу організаційного забезпечення та контролю у сфері нотаріату Зоя Долгова.

Колоквіум проходив у форматі діалогу. Кожен із 250 нотаріусів міг поставити запитання та отримати вичерпну відповідь. Зауважимо, що 26 липня ц.р. в Києві відбудеться наступний колоквіум.

 

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________