Всі рубрики

 

  

 

Близько 40 тисяч людей вже отримали безоплатну правову допомогу

 

З початку року близько 40 тис. громадян отримали безоплатну правову допомогу в кримінальних справах. Зараз таку допомогу – безоплатну вторинну правову допомогу, яку з 1 січня 2013 р. запровадило Міністерство юстиції – надають майже 3 тис. адвокатів, при цьому понад 2 тис. з них працюють особливо активно. І якщо спочатку в системі надання цієї правової допомоги превалювали в основному молоді малодосвідчені адвокати, то зараз фаховий рівень надавачів такої допомоги підвищується.

Про це йшлося під час засідання національного круглого столу «Забезпечення якості правової допомоги у кримінальних справах», організованого Національною асоціацією адвокатів України, Українською Гельсінською спілкою з прав людини, Українською фундацією з правової допомоги, Міжнародним фондом «Відродження» за підтримки Міністерства юстиції, Координаційного центру з надання правової допомоги.

В усіх областях України, а також у містах Київ та Севастополь діють центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, організовані Міністерством юстиції України. Вони надають правову допомогу громадянам, підозрюваним у вчиненні злочину, які затримані органами дізнання та слідства або до яких як запобіжний захід обрано взяття під варту. Також допомога надається особам, до яких застосовано адміністративне затримання та адміністративний арешт. Допомогу можуть отримати також громадяни, у справах яких відповідно до положень КПК України участь захисника є обов’язковою.

Протягом однієї години з моменту реєстрації повідомлення про затримання людини центр з надання допомоги зобов’язаний призначити адвоката та видати доручення для підтвердження його повноважень. Адвокат зобов’язаний прибути протягом однієї години з моменту отримання доручення, а у виняткових випадках – не пізніше ніж протягом шести годин з моменту отримання доручення, до затриманої особи для надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Заступник міністра юстиції Інна Ємельянова повідомила, що близько 8% людей наразі відмовляються від безкоштовних адвокатських послуг. Серед можливих причин цього є незнання громадянами своїх прав та неналежне роз’яснення прав громадян з боку правоохоронних органів.

В найближчих планах розвитку системи безоплатної правової допомоги Міністерства юстиції – запровадження допомоги громадянам у цивільних та адміністративних справах, що охопить правовою допомогою майже всіх громадян та сприятиме захисту їхніх прав.

 

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________