Всі рубрики

 

  

 

Ціна описки. Застосування штрафних санкцій за виправлення у книзі обліку розрахункових операцій.

 
Особливого поширення набули судові спори щодо оскарження податкових повідомлень-рішень, якими застосовано штрафні санкції у зв’язку з начебто неналежним веденням книг обліку розрахункових операцій (далі – КОРО) платниками податків, які надають послуги у сфері громадського харчування, займаються торгівлею або іншою діяльністю, що передбачає використання реєстраторів розрахункових операцій і, відповідно, ведення КОРО.
Зокрема, в актах фактичних перевірок податкові органи зазначають неоприбуткування готівки в КОРО на порушення Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. №637 (далі – Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні).
Відповідно до абз. 3 п. 2.6 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні «у разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО або використанням РК оприбуткуванням готівки є здійснення обліку зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у книзі обліку розрахункових операцій на підставі фіскальних звітних чеків РРО (даних РК)».
У більшості випадків податкові органи в актах перевірки коротко вказують на порушення платниками податків абз. 3 п. 2.6 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, проте не вдаються до пояснень, які дії або бездіяльність платників податків є, на їхню думку, неоприбуткуванням готівки. Своєю чергою платники податків вважають, що оприбутковували готівку відповідно до Положення про ведення касових операцій у національній валюті, оскільки здійснювали облік готівкових коштів, які надійшли на підставі фіскальних звітних чеків, у повній сумі їх фактичних надходжень у КОРО, що підтверджується самими звітними чеками, наклеєними в КОРО, і записами на сторінках КОРО.
Як з’ясовується в ході адміністративного оскарження чи судового розгляду, податкові органи застосовують штрафні санкції за начебто неоприбуткування готівки з огляду на те, що платник податку здійснив виправлення описки в КОРО. Наприклад, касир виправляє числові показники окремих граф КОРО і відображає ці виправлення на наступній сторінці КОРО, що скріплюється підписом касира та печаткою платника податку. 
При настанні ситуації, описаної вище, податкові органи застосовують до платників податків штрафні санкції на підставі абз. 3 ст. 1 Указу Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки», згідно з яким «у разі порушення юридичними особами всіх форм власності… норм з регулювання обігу готівки у національній валюті, що встановлюються Національним банком України, до них застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу… за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готівки – у п'ятикратному розмірі неоприбуткованої суми».
Таким чином, податкові органи застосовують до платника податку штрафні санкції у п’ятикратному розмірі від суми, зазначеної в графі КОРО, у якій було допущено описку і, відповідно, здійснено виправлення. 
За таких обставин з метою захисту своїх інтересів у суді платник податку повинен звернути увагу суду на те, що штрафні санкції за начебто неоприбуткування готівки були застосовані до нього неправомірно з огляду на таке:
  • по-перше, оприбуткування готівки будо здійснене відповідно до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні – платник податку проводив облік готівкових коштів, які надійшли на підставі фіскальних звітних чеків, у повній сумі їх фактичних надходжень у КОРО. На підтвердження цієї позиції слід пред’явити суду звітні чеки, наклеєні в КОРО, і записи на сторінках КОРО, а також прибуткові, видаткові касові ордери та інші документи, що підтверджують приймання готівки в касу платника податку та здачу готівки в банку у повній сумі її фактичного надходження, а також банківські виписки за рахунками, що підтверджують факт приймання готівки в банку;
  • по-друге, законодавство не передбачає процедури внесення виправлень до записів про рух готівки до КОРО, а платник податку своєю чергою здійснював виправлення, обравши найприйнятніший спосіб, що дозволяє чітко ідентифікувати характер і результат виправлення, – відобразив такі виправлення на наступній сторінці КОРО, що скріплюється підписом касира та печаткою платника податку;
  • по-третє, згадуваний вище Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» не передбачає відповідальності за здійснення самостійного виправлення записів про рух готівки у КОРО.
Звісно, в описаній ситуації помилку в КОРО простіше не допустити, ніж виправити. Проте у платника податку є обґрунтована правова позиція для оскарження в суді податкового повідомлення-рішення, яким застосовано штрафні санкції за начебто неоприбуткування готівки внаслідок виправлення даних у графі КОРО.


Тетяна МАЦЮК
юрист АО «ЮФ «Василь Кісіль і Партнери»
 
 
 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________