Всі рубрики

 

  

 

Відкриття та освячення каплиці у Київському університеті права.


Останнім часом спостерігається тенденція не тільки до відновлення храмів при навчальних закладах, що існували в дорадянські часи, але й до створення таких храмів при університетах, що виникли в сучасний період. Доказом цього є знаменна й радісна подія, яка відбулася в Київському університеті права Національної академії наук України наприкінці вересня ц.р., – відкриття та освячення каплиці на честь Преподобного Нестора Літописця.

Рішення про будівництво храму на території ВНЗ було прийнято ще три роки тому. 25 травня 2010 р. за ініціативи ректора університету, к.ю.н., заслуженого юриста України Юрія Бошицького в ознаменування початку будівництва каплиці був закладений і освячений Блаженнішим Володимиром, митрополитом Київської та всієї України, перший камінь та хрест. 
Три роки очікування – і задум став реальністю: поряд із храмом науки з’явився храм духовний. Ця красива, майстерно виконана споруда стала справжньою окрасою території Київського університету права. Символічно те, що вона зведена за сприяння та фінансової підтримки народного депутата УкраїниVI скликання, у минулому студента КУП НАНУ Вадима Столара.
Каплиця побудована на честь Преподобного Нестора Літописця, який, як відомо, належав до найосвіченіших представників Київської Русі кінця ХІ – початку ХІІ століття та є покровителем освітян. Після освячення храму Нестор Літописець за православною традицією став заступником студентів цього закладу. 
У величному духовному дійстві взяли участь: ректор КУП НАНУ, професор, заслужений юрист України Юрій Бошицький, Його Високопреосвященство Високопреосвященніший Антоній, митрополит Бориспільський, ректор Київської духовної академії та семінарії, керуючий справами Української православної церкви, отець Сільвестр, викладач Київської духовної академії і семінарії, а також відповідальні працівники Адміністрації Президента України, посадові особи Міністерства освіти і науки України, заслужені юристи України, відомі політичні діячі, зарубіжні гості, представники ЗМІ, співробітники та студенти університету.
Освячення каплиці та першу Божественну літургію провів митрополит Бориспільський Антоній, який після урочистого служіння звернувся до присутніх із такими словами: «Сьогодні знаменна подія для викладачів та студентів університету, адже кожен отримав можливість долучитися до духовного життя під час навчання. Поява храму в Київському університеті права НАНУ збільшить значення духовного компонента у навчальному процесі. Адже самим життям доведено, що ні моральність, ні патріотизм не можуть відродитись на ґрунті бездуховності». На завершення промови митрополит високо оцінив шляхетну справу ректора Київського університету права Юрія Бошицького та вручив йому грамоту «За заслуги перед Українською православною церквою та в пам'ять 1025-річчя хрещення Київської Русі», а також пам’ятну відзнаку Української православної церкви «1025-річчя хрещення Київської Русі».
Після освячення університетського храму до присутніх звернувся Юрій Бошицький. Він зазначив, що відкриття каплиці – це надзвичайна подія в житті університету, яка сталася з Божого благословення і до якої всі готувались із великим душевним натхненням. «Усі економічні та соціальні негаразди в Україні не можуть порівнятися з тією великою духовною кризою, яка охопила наше суспільство. Головна мета цього заходу – привернути увагу студентської молоді до тих цінностей, які є загальнолюдськими: гідності, людяності, доброти, справедливості», – зауважив пан Бошицький.
Зі словами привітання до загалу звернулися: директор Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАНУ, почесний ректор КУП НАНУ, д.ю.н., професор, академік НАНУ Юрій Шемшученко, міністр юстиції України (2007–2010), д.ю.н., заслужений юрист України, почесний професор КУП НАНУ Микола Оніщук, ректор Ужгородського національного університету, д.т.н., професор, заслужений працівник народної освіти України Федір Ващук, керівник апарату Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації Микола Пашинський, Посол миру, генерал-полковник, академік, президент Товариства дружби «Україна – Болгарія», голова асоціації «Міжнародне співробітництво» Національної спілки журналістів, почесний доктор КУП НАНУ Юрій Сєдих, керуючий справами Рівненського інституту КУП НАНУ Володимир Якимчук
Радість відкриття храму на території університету з колективом та студентами КУП НАНУ розділили: кандидат богослов'я, архімандрит Ігумен Сільвестр (Стойчев), представник Адміністрації Президента України Сергій Чехович, міністр юстиції України (2007–2010), д.ю.н., заслужений юрист України, почесний професор КУП НАНУ Микола Оніщук, заслужений юрист України, почесний працівник прокуратури України Юрій Кармазін, начальник Державної податкової інспекції Святошинського району Головного управління Міністерства доходів і зборів України у м. Києві Володимир Тесленко; професор, представник Польської академії наук у м. Києві Генрі Собчук, помічник Посла Республіки Вірменія в Україні Генрі Мікайлян, президент Товариства дружби «Україна – Болгарія», академік Академії туризму, доцент кафедри теорії та практики туризму і готельного господарства Христо Роглев, директор Департаменту зв’язків із закордонним українством та культурно-гуманітарного співробітництва Володимир Яценківський; президент Всеукраїнської громадської організації державного управління «Еліта держави», член громадських рад при Міністерстві закордонних справ та Міністерстві соціальної політики України Ольга Піддубчак, ректор Національної академії внутрішніх справ, д.ю.н., професор, генерал-лейтенант міліції Валентин Коваленко, головний редактор всеукраїнського громадсько-політичного журналу «Трибуна», віце-президент Інституту незалежних експертів Валентина Меншун та інші.
Не обійшлося цього дня і без подарунків. Зокрема, Микола Оніщук презентував університетському храму надзвичайно цінний подарунок – ікону Святого Миколая, якій близько двохсот років.
Весь день в КУП НАНУ панувала атмосфера свята: лунав церковний спів, відчувалося особливе духовне піднесення. Здавалося, що Божа благодать оселиться в коридорах і аудиторіях, наповнивши душі присутніх умиротворенням. Студенти, викладачі та гості по черзі заходили до каплички, щоб помолитися у тиші, припасти до хреста, до Біблії і подумати, як зберегти своє життя у чистоті та праведності.
Настоятелем каплиці Нестора Літописця став архімандрит Сильвестр (Стойчев), який пообіцяв провадити службу в університетському храмі щонайменше раз на тиждень. Службу правитимуть також на всі великі свята. А доступ до каплиці буде відкрито всім вірянам.


Катерина ЛІСОВА
декан факультету довузівської  підготовки 
та заочно-дистанційного навчання КУП НАНУ 
 
 
 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________