Всі рубрики

 

  

 

Основи організації адвокатської діяльності в Україні: тези-мрії.

 

 

У зв’язку з появою нового законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», що був опублікований на сайті Мін’юсту 3 червня 2014 р., на підставі нашого досвіду вважаємо за необхідне сформулювати основні тези щодо адвокатської діяльності.

1. Держава гарантує громадянам та юридичним особам, що діють на території України, право на юридичний захист їх інтересів і прав.

2. Адвокатами називають осіб, які мають вищу юридичну освіту, які знають державну мову і здійснюють юридичний захист прав та інтересів громадян і юридичних осіб.

3. Адвокати мають право здійснювати свою діяльність самостійно або в рамках адвокатського бюро.

4. Адвокатську діяльність дозволяється здійснювати за дотримання деяких умов:

а) при роботі індивідуально – наявність власного або орендованого офісу, вимога до якого затверджується Міністерством юстиції України;

б) в рамках адвокатського бюро за умови, що це бюро буде мати форму ТОВ, заснованого особою (особами), що має(ють) вищу юридичну освіту, а також наявність офісу, який відповідає вимогам Міністерства юстиції України.

Примітка 1. В адвокатському бюро адвокати мають перебувати у трудових або партнерських відносинах з адвокатським бюро.

Примітка 2. Адвокат зобов’язаний протягом перших трьох років своєї практики працювати тільки в рамках адвокатського бюро.

Примітка 3. Помічники адвокатів, що працюють у адвокатів або в адвокатському бюро, повинні бути оформлені згідно з трудовим законодавством.

5. Під вищою юридичною освітою мається на увазі ступінь магістра правознавства.

6. Особам, що зараз займаються адвокатською діяльністю, необхідно протягом найближчих п’яти років отримати ступінь магістра правознавства у ВНЗ, якщо такого ступеня у них не було.

7. Від даної перепідготовки звільняються особи, які на момент дії цього правила досягли 60 років.

8. Адвокати, що працюють індивідуально, та адвокатські бюро мають право користуватися спрощеною системою оподаткування.

9. Адвокати повинні підвищувати кваліфікацію шляхом участі (особисто або у режимі відеоконференції) у семінарах, курсах.

10. Реєстр адвокатів та адвокатських бюро має перебувати у віданні Міністерства юстиції України.

11. Кожен адвокат протягом року зобов’язаний надати безкоштовно юридичну допомогу або сплатити внесок на її оплату, що звільняє від участі в ній.

12. Кожен адвокат, що працює індивідуально, діє на підставі паспорта, договору з клієнтом та витягу з реєстру адвокатів та адвокатських бюро України.

13. Адвокати, що працюють в адвокатському бюро, діють на підставі паспорта, витягу з реєстру адвокатів та адвокатських бюро та довідки з адвокатського бюро про те, що адвокат перебуває у трудових або партнерських відносинах з адвокатським бюро.

14. При реєстрації адвоката або адвокатського бюро в реєстрі адвокатів та адвокатських бюро України необхідно вказувати спеціалізацію (кримінальне, цивільне, адміністративне, господарське або міжнародне право).

15. На момент першої реєстрації в цьому реєстрі адвокат або адвокатське бюро має право вказати дві спеціалізації, що не вимагають окремих документів для підтвердження кваліфікації.

16. Кожні п’ять років спеціалізація адвокатів або адвокатського бюро мають підтверджуватись документами про перепідготовку за даними спеціалізаціями.

17. Для внесення до реєстру додаткового запису про нову спеціалізацію адвоката або адвокатського бюро також необхідно пред’явити документ, що підтверджує одержання спеціалізації.

18. Діяльність адвокатів та адвокатських бюро повинна бути обов’язково застрахована в одній зі страхових компаній України.

Цивільна відповідальність перед третіми особами адвоката або адвокатського бюро має бути застрахована у встановленому порядку.

Страхова компанія для цього повинна бути обрана з 10 найбільших страхових компаній України.

19. Документом, що підтверджує взаємовідносини клієнта і адвоката (адвокатського бюро), є договір між ними, витяг з якого адвокат пред’являє при веденні справи клієнта всім компетентним органам, в тому числі в судах та органах слідства.

20. Підвищення кваліфікації може проводитись вищими навчальними закладами, які мають право готувати магістрів-юристів.

21. Членство в НААУ може бути особистим (для адвокатів, які працюють індивідуально) або колективним (для адвокатських бюро та/або адвокатських громадських організацій).

22. Участь в органах НААУ та її регіональних структурах може здійснюватися особисто або за довіреностями від адвокатів, які працюють індивідуально, або адвокатських бюро та/або адвокатських громадських організацій.

23. Скарги на адвокатів можуть бути розглянуті в адвокатському бюро, де вони працюють, або органом НААУ – на адвокатів, які працюють індивідуально.

24. Особа, яка подала скаргу на адвоката і незгодна з рішенням за її скаргою, може оскаржити його до місцевого суду


Ігор БАЛОН, Сергій ТАРАСЕНКО, Ольга ІВАНОВА, Наталія МАЛА
адвокати АО «Першостолична спілка адвокатів», м. Харків

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________