Всі рубрики

 

  

 

Практичні шляхи посилення кримінального переслідування осіб, причетних до торгівлі людьми.

 

 

Захід організовано Координатором проектів ОБСЄ в Україні в рамках реалізації проекту ОБСЄ «Підтримка боротьби з торгівлею людьми та кіберзлочинністю в Україні» у співпраці з Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Міністерством внутрішніх справ, Генеральною прокуратурою України, а також Міністерством соціальної політики, Міжнародною організацією з міграції та Міжнародною організацією праці.


Одним із основних напрямів роботи Координатора проектів ОБСЄ в Україні є надання підтримки органам влади України у виконанні міжнародних зобов’язань у сфері протидії торгівлі людьми та захисту прав потерпілих. Протягом останніх років було реалізовано низку проектів, спрямованих на боротьбу з торгівлею людьми, в рамках яких, зокрема, розроблено й прийнято Закон України «Про протидію торгівлі людьми» та підзаконні нормативні акти, апробовано Національний механізм взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у цій сфері. У двох пілотних регіонах України проведено навчання фахівців правоохоронних органів щодо їх ролі у протидії торгівлі людьми. У співпраці з Академією суддів України було видано відповідний навчальний посібник для суддів та прокурорів.


Нинішній захід зібрав керівників відповідних обласних підрозділів боротьби з торгівлею людьми МВС України, представників судових установ, прокуратури й слідчих підрозділів обласного рівня МВС України, інших органів влади та міжнародних експертів.


Упродовж двох днів роботи конференції учасники ознайомилися з позитивною практикою кримінального переслідування торгівлі людьми в державах-учасницях ОБСЄ, обговорили скоординовані підходи до визначення покарання за такі злочини, особливості розслідування і переслідування випадків торгівлі людьми відповідно до нового Кримінального процесуального кодексу України. Експерти з Фінляндії, Молдови, Нідерландів, Великобританії та Ізраїлю поділилися своїм досвідом роботи в різних аспектах запобігання цього явища.


Було презентовано «Навчально-методичний довідник ОБСЄ з протидії торгівлі людьми для поліції: на що варто звернути увагу в контексті ситуації в Україні», а також публікацію роботи на тему «Торгівля людьми з метою вилучення органів в регіоні ОБСЄ: аналіз та рекомендації».


Суддя ВССУ Валентина Орлянська у своїй доповіді зупинилася на питаннях судової практики у справах про торгівлю людьми. Як свідчать статистичні дані, впродовж останніх років спостерігається тенденція до зменшення справ цієї категорії, які надходять до суду для розгляду. Так, у 2013 р. було 138 таких кримінальних справ, тоді як у 2012-му – 200. Від загальної кількості кримінальних справ, які розслідуються і направляються до суду, це становить 0,1%.


Упродовж 2013 р., повідомила суддя, розглянуто 91 справу, а у 2012-му – 122 справи, з яких із винесенням вироку – 64, у 2 справах закрито провадження. Приблизно у 50% від загальної кількості справ призначено покарання у виді позбавлення волі, деякі з них – з випробувальним строком. Частина справ розглядалася ще за КПК 1960 р., а тому була можливість повертати їх на додаткове розслідування. З цієї загальної кількості 21 справу було повернуто на додаткове розслідування.


«У сучасному світі торгівля людьми є одним з найбільш цинічних та масових порушень прав і свобод людини. Це ганебне явище за прибутковістю посідає друге місце після торгівлі зброєю. Однак у судовій практиці фактично відсутні справи, в яких були би притягнуті до відповідальності особи за відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом», – зазначила доповідач. Вона також звернула увагу на те, що суди не завжди мотивують своє рішення про незастосування додаткового покарання у виді конфіскації майна.


Валентина Орлянська підкреслила важливість правильного розуміння й кваліфікації злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми, а також зупинилася на нормах нового КПК України, що стосуються строків розгляду кримінальних справ зазначеної категорії. Так, якщо раніше на попереднє слухання передбачалося 10 днів, 20 днів – щодо особливо складних справ і 2 місяці – загалом на розгляд, то нинішнім законодавством закріплено положення, відповідно до якого справа має бути розглянута в розумні строки. На думку судді, такі зміни є виправданими, адже часто розгляд справ затягувався через неналежну явку учасників процесу, свідків та інші об’єктивні причини. При цьому важливим у новому КПК є також положення щодо безпосереднього дослідження судом усіх доказів і винесення остаточного рішення, ґрунтуючись лише на тих доказах, які він досліджував у судовому засіданні.


Водночас, на думку судді ВССУ, справи цієї категорії слід розглядати у закритому судовому засіданні, принаймні під час допиту потерпілого, як це відбувається в інших країнах, зокрема в Ізраїлі.


Аналізуючи практику розгляду справ, пов’язаних із торгівлею людьми, Валентина Орлянська поінформувала, що у ВССУ було проведено відповідне узагальнення за 2012 рік та І півріччя 2013-го. Наразі завершується підготовка узагальнення судової практики в цілому за 2013 рік та І півріччя 2014-го, яке після затвердження пленумом ВССУ буде розміщено на офіційному веб-сайті та розіслано судам для використання у практичній роботі. Крім того, буде обговорено можливість прийняття відповідної постанови пленуму. Вивченням проблемних питань у цій сфері та напрацюванням рекомендацій для їх вирішення, зауважила суддя ВССУ, займається також її колега Володимир Британчук.


Водночас, переконана доповідач, для досягнення позитивних результатів слід забезпечити комплексний підхід, у тому числі й дієві заходи з профілактики, запобігання злочинів такої категорії, наприклад, публікації в засобах масової інформації, проведення працівниками відповідних органів лекцій, бесід з учнями та студентами навчальних закладів тощо.

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________