Всі рубрики

 

  

 

Суддівська відповідальність: європейський напрям змін.


Завдяки реалізації проекту Ради Європи «Підтримка реформи системи суддівської відповідальності в Україні» з 16 по 19 червня 2015 р. відбувся робочий візит представників судової гілки влади України до м. Страсбургу. До складу делегації суддів увійшли: голова Верховного Суду України Ярослав Романюк, голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, член Вищої ради юстиції Алла Олійник, начальник відділу міжнародного співробітництва Верховного Суду України Ліна Губар.

Візит було організовано для обговорення процесу здійснення судової реформи в Україні, в тому числі реформи системи суддівської відповідальності, з огляду на рішення Європейського суду з прав людини у справах «Олександр Волков проти України» та «Салов проти України». Українська делегація судової влади та представники ключових інституцій Ради Європи у сфері прав людини та верховенства права обговорили питання удосконалення судової системи України та системи дисциплінарної відповідальності суддів, у тому числі в контексті конституційної реформи, на відповідність стандартам і рекомендаціям Ради Європи.
 
Згідно з програмою перебування члени делегації провели зустрічі з Президентом Європейського суду з прав людини Діном Шпільманом, Директором департаменту з питань юстиції та правового співробітництва Генерального Директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Ханною Юнкер, головою Департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини Женев’єв Майєр, секретарем Європейської Комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії) Томасом Маркертом та представниками інших інституцій Ради Європи. 

По завершенню візиту українська делегація взяла участь у роботі круглого столу на тему конституційної реформи в Україні, який пройшов за участю представників органів та служб Ради Європи, що відповідають за співробітництво з Україною, і проектів з реформування судової системи України. Круглий стіл було організовано Проектом Ради Європи «Підтримка реформи системи суддівської відповідальності в Україні» спільно з Проектом ОБСЄ «Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя».

Питанню важливості проведення в Україні конституційної реформи було приділено велику увагу під час зустрічей. Так, за словами Томаса Маркерта, цей експертний орган Ради Європи розглядатиме питання змін до Конституції України стосовно децентралізації, недоторканості суддів та народних депутатів України, стосовно місцевих виборів та змін до Закону України «Про очищення влади».

Як відзначила під час зустрічі із українською делегацією Ханна Юнкер, конституційна реформа в Україні є надзвичайно важливим завданням, оскільки вона на багато років визначить стосунки в системі судової влади. «Необхідна інституційна зміна судової системи», – переконана Ханна Юнкер. За її словами, судова реформа має посилити незалежність суддів, усунути інституційні бар’єри, зв’язки суддів з політиками.

Ханне Юнкер наголосила на праві України самостійно обирати, яку саме судову систему створити в державі. Однак, важливим елементом є її створення відповідно до стандартів, які розділяють члени європейського співтовариства. За словами Ханни Юнкер, законодавчі зміни, в першу чергу, повинні повернути довіру до суддів.
 
Окрему увагу учасники зустрічі приділили питанню статусу, принципу формування, складу та повноваженням органів держави у сфері судової влади – Вищій раді юстиції та Вищій кваліфікаційній комісії суддів України. Так, експерти Ради Європи ще раз наголосили, що дисциплінарними провадженнями стосовно суддів у країні має займатися один орган. «Нова Вища рада юстиції, що представлятиме інтереси всієї судової системи, має стати просвітницьким органом, проводити просвітницьку роботу», – наголосила Ханна Юнкер. На її думку, до відання Вищої ради юстиції слід віднести й питання надання згоди на арешт та затримання суддів. Потребує подальшої уваги законодавців питання процедури притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Дискусію викликали пропозиції Конституційної комісії при Президентові України стосовно статусу, нового принципу формування, складу, повноважень Вищої ради юстиції, участі прокурорів у складі ВРЮ.

Були обговорені також і питання люстрації суддів, процедури кваліфікаційного оцінювання суддів, суддівського досьє, перспективи та підстав оскарження рішень стосовно люстрації у Європейському суді з прав людини, виконання рішень ЄСПЛ та ін.

Важливим, на думку Женев’єв Майєр, є те, щоб національні суди могли застосовувати практику ЄСПЛ. Голова Департаменту наголосила, що саме Верховний Суд України має відігравати ключову роль у застосуванні рішень ЄСПЛ та стандартів Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Женев’єв Майєр відзначила, що наразі існує й проблема невиконання Україною рішень ЄСПЛ: 1037 рішень проти України очікують виконання, 829 із них знаходиться під жорстким контролем Комітету Міністрів. «Україна займає друге місце серед справ, які піднімають системні проблеми», – наголосила вона.

«Увага, яку приділяє Рада Європи правовим реформам в Україні, дає надію на те, що ці необхідні кроки будуть здійснені і що напрям змін відповідатиме стандартам, за якими розвиваються правові системи країн європейського співтовариства», – відзначила за підсумками візиту Алла Олійник. «Утім, цитуючи слова секретаря Венеціанської комісії Томаса Маркерта, хочу зазначити: наш минулий досвід свідчить, що успіх реформ залежатиме не стільки від тексту майбутньої Конституції України, скільки від її реалізації», – підкреслила пані Олійник.
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________