Всі рубрики

 

  

 

Юстиція, свобода та безпека.


 
23–24 липня 2015 р. в м. Києві відбулося перше засідання підкомітету «Юстиція, свобода та безпека» Комітету асоціації Україна – Європейський Союз, утвореного рішенням Ради асоціації між Україною та ЄС від 15 грудня 2014 р. №2/2015 з метою огляду прогресу співробітництва між Україною та Європейським Союзом і розробки дорожньої карти подальших дій для реалізації Угоди про асоціацію. 

Від української сторони в обговоренні цих питань прийняли участь керівник Головного департаменту правової політики Адміністрації Президента України Костянтин Красовський, заступник Міністра юстиції України Антон Янчук, голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, заступник голови Вищої ради юстиції Олексій Муравйов, голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков та інші представники органів державної влади. 

«Юстиція, свобода, безпека – ці слова нам нагадують про той величезний масив реформ, який Україна здійснює і продовжуватиме це робити. І в цьому ми відчуваємо підтримку наших європейських партнерів. Можемо констатувати, що є значний прогрес у перетвореннях за цими напрямами нинішнього року порівняно із попереднім. Сподіваємось на подальший діалог для ефективного просування реформ», – зазначив у вітальній промові Антон Янчук.

«Важливо зараз зосередитись на структурних реформах та боротьбі з корупцією. На жаль, в Україні залишаються ще певні труднощі і важливо, щоб країна й надалі йшла шляхом реформ і ми готові в цьому допомагати», – наголосив глава департаменту країн Східного партнерства Європейської служби зовнішньої дії Дірк Шубель
У перший день засідання було обговорено, зокрема, стан здійснення реформування судової системи України та поточні питання діяльності органів судової влади після набуття чинності Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд».

Так, Олексій Муравйов поінформував представників Європейської комісії про реалізацію законодавчих змін, внесених до закону «Про Вищу раду юстиції» законом «Про забезпечення права на справедливий суд», а саме про запровадження нового формату функціонування Вищої ради юстиції, оновлення процедури добору кандидатів на посади членів ВРЮ, встановлених законом обмежень щодо членства у Раді, скорочення терміну перебування на посаді члена ВРЮ. Він також підкреслив, що більшість законодавчих новел, передбачених законом «Про забезпечення права на справедливий суд», були спрямовані на виконання рекомендацій інститутів Ради Європи щодо приведення національного законодавства у відповідність до європейських стандартів. Доповідач також звернув увагу учасників зустрічі, що значна частина рекомендацій європейських експертів, – зокрема стосовно зміни принципу формування складу ВРЮ, відповідно до якого більшість у Раді має належати суддям, обраним самими суддями, розширення повноважень ВРЮ, а також щодо зняття суддівського імунітету та удосконалення дисциплінарних процедур, тощо, – наразі мають бути вирішені в рамках конституційного процесу.

Пан Муравйов ознайомив учасників засідання з першими результатами роботи новосформованого складу ВРЮ, першими рішеннями Ради, розповів про запровадження найближчим часом автоматизованої системи розподілу між членами Ради скарг на дії суддів, що дасть можливість ВРЮ розпочати процес розгляду цієї категорії справ. Нагадаємо, що процедура автоматизованого розподілу скарг передбачена змінами, внесеними до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» відповідно до Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд».

Обговорюючи проблеми незалежності судової гілки влади та подолання такого негативного явища, як корупція в суддівському корпусі, учасники засідання дійшли висновку, що важливу роль в процесі боротьби з корупцією в суддівських лавах відіграє питання належного бюджетного фінансування та гідної оплати праці суддів та працівників апарату суду, яке потребує вирішення. Експерти Європейської комісії запропонували внести це питання до заключного документа, який має бути підготовлений за результатами проведеного засідання та затверджений на наступному засіданні.

Насамкінець обговорення питань щодо реформування судової гілки влади в Україні експерти Європейської комісії наголосили на важливості швидкого ухвалення змін до Конституції України, які стосуються розділу «Правосуддя», із врахуванням висновку Венеціанської комісії.

Під час засідання аналізувався й стан реалізації Плану дій з лібералізації візового режиму, а саме – імплементація Угоди між Україною та ЄС. Наголошувалось, що інтенсивна співпраця України з європейськими партнерами має принести позитивні результати. А вони вже є: це і безкоштовна видача кожної третьої візи, і зростання до 52 відсотків видачі багаторазових віз, укладення Угод про співробітництво з Європолом та Євроюстом, переговори щодо створення Спільного органу Україна – ЄС з питань моніторингу витрачання коштів ЄС, тощо. 

В порядку денному обговорень були також питання запобігання й боротьба з корупцією; верховенства права, реформа системи органів прокуратури та правоохоронних органів; правове співробітництво – судове співробітництво в цивільних та кримінальних справах; захист персональних даних; запобігання та боротьба з організованою злочинністю та іншими незаконними діями; управління кордонами, питання міграції та надання притулку тощо.

Учасники засідання зазначали, що Україні необхідно зосередитись зараз на виконанні рекомендацій, оголошених у травневій доповіді Європейської Комісії. Підкреслювалось, що успішна історія цього процесу є важливою для обох сторін. 

До речі

Підкомітет «Юстиція, свобода та безпека» є допоміжним двостороннім органом Комітету асоціації, утвореним рішенням Ради асоціації між Україною та Європейським Союзом від 15 грудня 2014 р. відповідно до статті 466 Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________