Всі рубрики

 

  

 

Українські суди – перезавантаження через зміни до Конституції.

 
21 липня 2015 р. відбувся круглий стіл «Українські суди – перезавантаження через зміни до Конституції», організаторами якого виступили Центр політико-правових реформ, Реанімаційний пакет реформ, Українська правнича фундація та інші. Участь у заході взяли члени Конституційної комісії, народні депутати України, представники Адміністрації Президента, Міністерства юстиції України, судової системи, посли іноземних держав, представники міжнародних організацій, іноземні і вітчизняні експерти та громадські активісти. Предметом обговорення стали пропозиції щодо внесення змін до Конституції України в частині реформування судової системи, в тому числі й перехідні положення, які повинні забезпечити ефективний перехід до європейських стандартів, зокрема й через оновлення суддівського корпусу.

Відкриваючи захід, голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко зазначив, що учасники заходу мали можливість поговорити про найважливішу реформу, від якої залежить спроможність нашої країни стати на шлях розвитку, зростання і досягти на цьому шляху успіху, – судову. «Спроби в останні роки зробити щось у судовій реформі на рівні законів, на рівні маніпуляцій з суддями, з інституціями, які працюють в судовій владі, врешті-решт приводять до висновку, що такий рівень чи така глибина реформування очевидно недостатня. Сьогодні всі в нашій країні говорять про необхідність внести зміни до Конституції і завдяки цьому отримати новий рівень, нові важелі впливу на реформування судової системи», – сказав Ігор Коліушко.

У рамках роботи першої сесії «Завдання конституційної реформи і ключові виклики» експерти обговорили пропозиції щодо внесення змін до Розділу «Правосуддя» Конституції України, напрацьовані Конституційною комісією при Президентові України.

Член Конституційної Комісії і Ради з питань судової реформи, заступник голови Верховної Ради Оксана Сироїд зазначила, що «проект змін до Конституції повинен запропонувати механізм оновлення суддівського корпусу». «Немає ідеального рішення щодо того, яким має бути цей механізм, але ми повинні шукати його», – переконана пані Сироїд.

Заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда звернув увагу присутніх на те, що сподівання на внесення змін до Конституції, без яких судова реформа неможлива, поки що не виправдовуються. Такі зміни започатковано, але виглядає так, що вони здебільшого є косметичними і не дадуть змінити сутність правосуддя. «Без оновлення суддівського корпусу є ризик, що передбачена змінами до Конституції нова Вища рада правосуддя, де більшість становитимуть судді, обрані суддями, лише відтворюватиме судову систему з усіма її вадами – політичною слухняністю, корумпованістю, низьким рівнем довіри до суду», – зазначив пан Куйбіда.

Під час другої сесії круглого столу «Судові реформи в Україні, інших країнах Східної Європи і Балкан: здобутки і прорахунки» присутні мали можливість ознайомитись із досвідом Словаччини, Польщі, Боснії та Герцеговини щодо проведення судової реформи та оновлення суддівського корпусу.

Третя секція заходу була присвячена питанням люстрації, переатестації та перепризначення суддів.

У ході дискусії експерти дійшли висновку, що разом із утіленням у Конституції України європейських стандартів формування Вищої ради юстиції та утворенням нової, більш простої судової системи необхідним є впровадження процедури оновлення суддівського корпусу.
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________