Всі рубрики

 

  

 

БІЗНЕС В КРАЇНАХ ПРИБАЛТИКИ. Частина 1. Відкриття підприємств.



 

У рейтингу для визначення легкості ведення бізнесу, створеному Світовим банком, країни Прибалтики зайняли перші три позиції порівняно з іншими державами Європи та Центральної Азії. Це обумовлено, в першу чергу, стрімким зростанням і прискореним розвитком економіки Латвії, Литви, Естонії. Хоча не так давно для такого прориву не було ніяких передумов. Експортуючі підприємства цих країн прорвалися на нові ринки, що допомогло підвищити експорт і їх конкурентоспроможність, зазначає юридична компанія LEX LIGA.


Економіки країн Прибалтики дуже різноманітні, що дозволяє розвивати бізнес різного роду. Розглядаючи товарну галузь, можна відзначити стрімкий розвиток виробництва електроніки, експорту меблів і мінеральних добрив.


Країни Прибалтики увібрали в себе всі достоїнства старої Європи: гарну репутацію, політичну та економічну стабільність. Вони відрізняються своєю доступністю і дружністю у відносинах зі своїми бізнес-партнерами.


Країни Прибалтики вельми лояльно ставляться до ведення бізнесу, мають гнучкі системи його оформлення й оподаткування, завдяки чому є дуже привабливими для бізнесменів.


Розглянемо головні переваги ведення бізнесу в країнах Прибалтики:

  • приєднання країн до ЄС у 2004 році;
  • митний простір Євросоюзу;
  • стабільність фінансового становища;
  • хороший захист іноземних інвестицій та приватної власності;
  • стабільність і розвиненість банківської системи і міжнародний рівень обслуговування;
  • простота при отриманні інвесторами посвідки на проживання ЄС;
  • країни Прибалтики не включені в чорні списки офшорних зон;
  • розвинені ділові зв’язки з країнами СНД;
  • розвинена інфраструктура;
  • комфортні умови проживання.


Електронна реєстрація бізнесу допомагає підприємцям здійснити реєстрацію своєї справи за лічені години, а іноді хвилини. При цьому повністю відпадає необхідність йти до органів державної влади або до нотаріуса.


Саме завдяки впровадженню електронної системи управління державою для реєстрації компанії необхідно мати тільки ID-карту, яка підтверджує особистість, і підключення до всесвітньої інтернет-мережі.


Процедури реєстрації бізнесу в Латвії, Естонії та Литві однакові і включають такі етапи:

  • перевірка унікальності назви фірми і подача заявки на реєстрацію в Комерційний регістр;
  • проходження реєстрації в Лікарняній касі;
  • внесення стартового капіталу на банківський рахунок;
  • реєстрація платника податку на додану вартість у національному податковому департаменті країни.


Далі вся інформація в автоматичному порядку передається до суду і Центрального комерційного регістру. Всього через кілька хвилин видається підтвердження про отримання необхідних даних.


Після проходження такої реєстрації через кілька годин створюється нова компанія. Реєстрація ж через нотаріуса може займати приблизно три дні.


Реєстрація в Комерційному регістрі країн Прибалтики проходить таким чином:

  • підприємець, використовуючи ID-карту, проходить реєстрацію на порталі;
  • заповнюється необхідна інформація;
  • засновники ставлять свої електронні підписи на документах;
  • через інтернет оплачується реєстраційний внесок, акціонерний капітал;
  • підприємець відправляє реєстраційну заявку.


За реєстрацію компанії необхідно сплатити мито в розмірі 140.60 євро.


При цьому, комерційний регістр є спеціальним відділом, що реєструє підприємця. Дані комерційного регістра – загальнодоступні.


Варто зазначити, що реєстрація своєї компанії на території країн Прибалтики допомагає вирішити багато бізнес-питань. Ви зможете отримати громадянство або резидентство, оптимізувати свої фінансові потоки, скористатися вигідними умовами кредитування, захистити інвестиції за допомогою міжнародних угод.


На прикладі Литви розглянемо основні види господарюючих суб’єктів, які можуть відкрити нерезиденти в цій країні:

  • філія – частина компанії, яка від свого імені здійснює пов’язану з комерцією діяльність на території будь-якої з країн Прибалтики. Повна відповідальність за дії філії покладена на материнську компанію;
  • асоціація;
  • представництво (не має права займатися діяльністю, пов’язаною з комерцією);
  • сільськогосподарське підприємство;
  • відкрите акціонерне товариство. Повинно мати статутний капітал, що становить мінімум 10 000 LTL (є аналогом Limited Liability Company). Капітал такої організації складається з акцій (поділений на частки), які можна продати на публічних торгах. Засновниками можуть стати як фізичні, так і юридичні особи;
  • закрите акціонерне товариство. Кількість таких компаній становить 95% від загальної маси всіх нових організацій. Мінімальний статутний капітал становить 1000 LTL.


Акціонери та засновники такого товариства не несуть особистої відповідальності за зобов’язаннями компанії, а звітність надається раз на рік, якщо організація не є платником ПДВ і не здійснює виплату зарплат персоналу. У зворотному випадку звітність надається в обов’язковому порядку раз на місяць.


Але слід пам’ятати, що все ж у певних сферах економіки, здійснюючи підприємницьку діяльність, необхідно мати на руках дозвіл або отримати ліцензію. До таких видів діяльності відносять продаж алкоголю, виготовлення ліків, страхову і лікарську діяльність, туризм, геологічні роботи і діяльність на ринку цінних паперів.


Ризики при веденні бізнесу


Багато бізнесменів по закінченню року з моменту відкриття підприємства часто зіштовхуються з проблемами, які приносять великі фінансові втрати. Іноді проти бізнесменів відкриваються кримінальні справи. У таких випадках в більшій мірі винні консультанти (близько 90%), що не попередили свого клієнта про відповідальність і ризики у разі порушення ведення документації.


Часто зустрічається таке порушення як адреса масової реєстрації компанії. Через це контролюючі органи і обслуговуючий банк приділяють підвищену увагу до діяльності такої організації. На даний момент проти безлічі бізнесменів з колишнього СРСР відкриті кримінальні та адміністративні справи за різні порушення, пов’язані з несвоєчасною подачею декларацій і фіктивну діяльність. Такі компанії часто відсутні за зареєстрованою адресою і, відповідно, недоступні для органів контролю.


Бізнесмени дізнаються про свої проблеми випадково, при перетині кордону, після чого депортуються в країну, що ініціювала розшук для з’ясування обставин.


Таким чином, виходячи з практики, варто відзначити, що запорукою успіху діяльності підприємства в країнах Прибалтики є збереження довіри влади (контролюючих органів). Тому, для уникнення проблем потрібно проводити постійний моніторинг статусу компанії і перевіряти її доступність для уповноважених офіційних органів.



Сергій Моргун,
юрист юридичної компанії LEX LIGA

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________