Всі рубрики

 

  

 

Як СБУ корупцію у тренінгах німецького фонду шукала.



 

СБУ заявляє, що німецький політичний фонд Фрідріха Еберта корумпував співробітницю НАБУ. Німці називають звинувачення сміховинними, а антикорупційні експерти радять СБУ взятися за справжніх корупціонерів.


Служба безпеки України (СБУ) непрямо звинуватила німецький політичний фонд імені Фрідріха Еберта у корупції, опублікувавши договори укладені фондом з працівницею Національного антикорупційного бюро (НАБУ) у понеділок, 15 серпня. Причиною цього "корупційного" скандалу стала тренерська діяльність жінки, яку оплачував німецький політичний фонд. "Пані з НАБУ", як назвали співробітницю антикорупційного відомства у прес-релізі СБУ, "брала участь у заході, де обговорювались питання ролі жінки в соціал-демократії та профспілковому русі, гендерна економіка, ринок “жіночої” праці". За це жінка отримала кілька тисяч гривень, наголошують у Службі безпеки України. Попри те, що викладацька діяльність співробітникам НАБУ законом не заборонена, СБУ називає участь жінки у тренінгах Фонду Еберта "корупційним діянням". "А в яких документах зафіксовано, що "тренер заходу" відноситься до викладацької діяльності?", - запитує прес-служба у своєму прес-релізі.


Неабияке здивування німців


У регіональному представництві Фонду Фрідріха Еберта в Україні здивовані звинуваченнями Служби безпеки України. Директор представництва фонду Маттес Бубе пояснив у розмові з DW, що співробітницю НАБУ залучили до викладацької діяльності, яка оплачувалась на гонорарній основі: ”Мова не йде про значні суми, це абсолютно законно. Всі ці гонорари оподатковувалися, до того ж, присутня вся документація і ці папери є в наявності”, - підкреслив Бубе.
Голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін вказує на те, що співробітниця НАБУ офіційно задекларувала всі доходи від викладацької діяльності на заходах Фонду Еберта. Шабунін переконаний, що йдеться не про бажання СБУ викрити факт корупції, а про навмисне намагання дискредитувати НАБУ. Експерт наголошує, що пріорететом для Служби безпеки України мав би бути не пошук "корупції" у гонорарах фондів, а боротьба з тероризмом і захист українців від зовнішніх загроз.


Тиск на НАБУ: спроба друга


Маттес Бубе припускає, що Фонд Еберта виявися втягненим у конфлікт між відомствами. "Можливо, це і пояснює те, що нині відбувається, та мова точно не йде про корупцію з боку Фонду, додав директор регіонального представництва Фонду Фрідріха Еберта в Україні.


Колегу у розмові з DW підтримала і Міріам Космель, керівниця представництва Фонду імені Фрідріха Наумана в Україні. За її словами, про корупцію у випадку офіційної викладацької діяльності не може бути і мови. На її думку, ця ситуація цілком вписується у контекст нападів інших силових відомств саме на НАБУ, яке від початку своєї роботи все більше піддається тиску: спершу з боку Генеральної прокуратури, а тепер і СБУ.


Крім того, Космель констатує саботаж антикорупційних реформ в Україні. Свіжий приклад, на думку німецької експертки - запуск неповноцінної системи електронного декларування статків чиновників. "Кидається в очі, якими трюками перешкоджають роботі над стратегічними реформами, особливо у сфері боротьби з корупцією", - констатує Міріам Космель. Вона переконана, що система свідомо запущена "напівготовою", аби чиновники могли уникнути юридичної відповідальності за неправдиві дані у деклараціях.


"Абсурдні звинувачення"


Звинувачення на адресу Фонду Еберта голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін називає "фейковими", "абсурдними" і такими, під якими немає елементарного юридичного підґрунтя. Експерт нагадує, що за рішенням Конституційного суду викладання на тренінгах вважається викладацькою роботою, а тому дозволеною державному службовцю. "Найбільш неадекватне у цій історії, що адміністративний протокол, навіть не кримінальне правопорушення, цій жінці додому принесли 4 оперативника СБУ в країні, де йде війна", - обурюється голова Центру протидії корупції.



Джерело: dw.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________