Всі рубрики

 

  

 

OCCRP вважає, що до вбивства Шеремета причетна українська влада.



У Центрі дослідження корупції й організованої злочинності вважають, що до вбивства журналіста Павла Шеремета причетна українська влада.


Про це заявив співзасновник OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) Дрю Салліван.


За його словами, і вбивство журналіста Георгія Гонгадзе у 2000 році, і вбивство Павла Шеремета у 2016 році, "були, найімовірніше, політичними".


"Такі вбивства найскладніше розкрити. Думаю, плівки Мельниченка свідчать про те, що він знав про вбивство Гонгадзе", – сказав Салліван.


"Що стосується Порошенка – ми не знаємо, вбивство Шеремета замовив він чи хтось з його адміністрації, але думаємо, що до цього причетна українська влада", – заявив він.


Салліван пояснив свої міркування: "Влада свідомо не докопується до правди, не публікує інформацію, яку мала б зробити публічною".


"Ми досі не почули відповіді, чи Ігор (Устименко, помічений на відео з камер спостереження в ніч перед убивством Шеремета – ред.) працює в СБУ, чи вже звільнений – і чому, чим саме він займався в органах тощо", – сказав він.


Співзасновник OCCRP зазначив: "У багатьох випадках вбивства журналістів відбуваються, щоб створити відчуття невпевненості. Особливо на території, яка перебуває в стані війни. Мета – підвищити підтримку дійсної влади в часи нестабільності".


"Звичайно, українська влада із задоволенням сказала б, що це Росія. І така вірогідність є. Але докази свідчать радше про те, що це зробили всередині країни", – заявив Салліван.


"Журналісти часто – просто пішаки у складній грі. Великий відсоток із них було вбито не за їхнє конкретне розслідування, а просто щоб вони відіграли певну роль", – додав він.


Салліван також зазначив, що є загальносвітова проблема: "90% розслідувань вбивств журналістів – не закриті".


Він порадив журналістам продовжувати розслідувати самостійно. "Деколи це займає 10 років. І це нормально", – зазначив представник Центру дослідження корупції й організованої злочинності .


Він бачить, що в Україні "ЗМІ і громадський сектор відкрито залякують": "Українська правда" втратила журналіста, а "Громадське" і "Слідство.Інфо" відчувають тиск: "Як тільки вони атакують уряд, отримують більше проблем".


"Якби влада почувалася в безпеці, вона не атакувала б медіа і давала б можливість їм розповідати їхні історії. Але дії влади демонструють, що їхні помисли – нечисті" – заявив Салліван.


Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) – некомерційний проект, що об'єднує низку регіональних центрів розслідувальної журналістики від Східної Європи до Центральної Азії.



Джерело: Олена Рощенко, www.pravda.com.ua

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________