Всі рубрики

 

  

 

Сергій Алєксєєв: у виграші будуть усі.



Сергій Алєксєєв, народний депутат, співавтор Кодексу з процедур банкрутства в коментарі інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» оцінив значення для України підписаного президентом Петром Порошенком закону.


За роки незалежності це перший комплексний документ, що має регулювати всі процедури банкрутства, як юридичних, так і фізичних осіб. І саме законодавче регулювання відновлення платоспроможності фізосіб є довгоочікуваним нововведенням, над яким ми працювали багато років.


Кодекс покращує позицію України в рейтингу Світового банку «Doing business» в загальному на 10 позицій, що може дати нашій державі, за попередніми розрахунками, додаткових 6 мільярдів доларів інвестицій. Для порівняння - за три попередні роки Україна всього піднялась на 7 пунктів.


У виграші будуть усі, адже дуже важливо, що процедура банкрутства, передбачена в Кодексі, дуже збалансована та рівною мірою захищає як кредиторів, так і боржників.


Кодекс значно вдосконалює існуючу процедуру банкрутства. Зокрема, передбачає ліквідацію зайвих бар'єрів, спрощення доступу до процедур, зменшення строків провадження у справах про банкрутство; зменшує можливості зловживань у процедурах банкрутства; забезпечує рівні права та можливості для кредиторів та боржників.


Ми справді довго працювали над документом, вивчали світовий досвід та рекомендації міжнародних фінансових організацій. Це дозволило нам знайти золоту середину, щоб максимально безболісно, як для боржника, так і кредитора, вирішити питання простроченої заборгованості, передбачивши і низку запобіжників від різноманітних махінацій, і певні гарантії.


Наприклад, якщо під час процедури банкрутства виявиться недоброчесність боржника і приховування ним доходів та статків, йому буде відмовлено у списанні боргу, що захищає інтереси кредитора. Разом з тим до ліквідаційної маси не може бути включене житло, яке є єдиним для боржника та його родини (квартира не більша за 60 кв. м або будинок не більший від 120 кв. м), що забезпечує права боржника.


Кодекс також вирішує всі питання, які найбільше турбували інвесторів. Зокрема, скорочує тривалість процедури банкротства, знижує її вартість, значно підвищує її ефективність. Це актуальні питання для бізнесу й одні з перших, які задають іноземні інвестори при ухваленні рішення починати працювати в Україні. Вирішення в Кодексі цих питань робить вітчизняний ринок більш конкурентоздатним у глобальній боротьбі за фінансові ресурси, а права кредиторів більш захищеними.


Найбільш значущою зміною та новацією, що передбачає Кодекс, є можливість визнавати банкрутами фізичних осіб. На відміну від більшості розвинених країн, до цього часу в Україні не існувало законодавчо врегульованої процедури банкрутства фізосіб. Це означало, що людина, в які б життєві обставини вона не потрапила, була зобов’язана платити наявні борги все життя, а після смерті цей обов’язок успадковували її родичі. Прописана в проекті Кодексу процедура банкрутства надає людям другий шанс, щоб відновити свою платоспроможність, погасити борги, які може сплатити, а які не може - списати за рішенням суду і почати життя з чистого аркуша без боргового ярма. Кредитор, зі свого боку, отримує гарантію повернення позик.


Більше того, від відновлення платоспроможності боржника виграє не тільки ця особа, а й держава. Адже фізична особа, звільняючись від боргів, які за інших умов можуть тягнутися довго, а іноді й усе життя, повертається до активної легальної праці, соціальної діяльності.


Держава таким чином повертає ще одну економічну одиницю до активного способу життя і, зрештою, платника податків. Виграють навіть банки. Хоча вони і можуть щось втрачати у разі свого погодження на списання частини боргу фізичної особи, однак в цілому кредитні установи виграють за рахунок очищення їх балансів від «мертвих» боргів та збереження їх клієнтів серед активних учасників споживчого кредитування.



Джерело: www.bankruptcy-ua.com

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________