Всі рубрики

 

  

 

Чому оцінка майна має очиститися від корупційних "прокладок".



Чого тільки не вигадують, та які тільки бізнес-схеми не просувають, щоб залізти у кишені українців.


Винахідливість таких «бізнес-ідей» подекуди вражає. А умінню «бізнесменів» приховати справжні цілі і реальні загрози за хорошими, на перший погляд намірами, можна тільки позаздрити. Серед «жертв» винахідливих «бізнес-махінаторів» опинились свого часу й учасники ринку нерухомості. «Потрусити» їхні кишені вирішили через посередників, яких «ввели» в процес внесення звіту оцінки нерухомості до єдиної бази Фонду держмайна. З їх появою українці змушені були сплачувати «податок» за операції з продажу нерухомості.


Як з’явились скандальні майданчики?


У 2016 році згідно із змінами внесеними Верховною Радою до ст. 172 Податкового кодексу, Фонд держмайна зобов’язали створити єдину базу звітів оцінювачів, яку він мав наповнювати, а також контролювати правильність оцінки. Все це робилося з метою унеможливити заниження вартості майна. Насправді такий крок мав би наблизити нас до європейських стандартів роботи ринку нерухомості та справедливого оподаткування. Якби не одне але. У якійсь «світлій голові» подумали, що тут можна непогано заробляти. Тоді почалось найцікавіше. У 2018 році до процесу долучають посередників. Все, що вони робили, це просто «пересилали дані» від оцінювачів до Єдиної бази ФДМ і отримували за це кошти. До того ж немалі. За даними ЗМІ, з липня 2018 року до жовтня 2019 року з населення на користь майданчиків було стягнути понад 700 млн грн. Тобто щодня «прокладки» отримували близько 1 млн грн. Фонд держмайна видав дозвіл на підключення до Єдиної бази оцінювачів чотирьом майданчикам.


Ліквідувати електронні майданчики було одним із пріоритетних і важливих завдань. На це спрямований законопроєкт №2047-д про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості. Я особисто голосував за нього від початку і до кінцевої перемоги. На жаль, першого разу більшість депутатів нашого комітету не підтримали пропозицію. Те голосування та інформація про ймовірні хабарі, які депутатам буцімто пропонували лобісти майданчиків, стали приводом для скандалу з поліграфом і спілкуванням з САП. Утім не зважаючи на це, нехай і з другої спроби, але ми таки прийшли до революційного рішення. Комітет з фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради підтримав законопроєкт 2047-д про скасування посередників при оцінюванні майна і рекомендував зробити це парламенту. І вже 12 листопада Верховна Рада прийняла проєкт закону за основу. «За» проголосували 378 депутатів.


Що буде далі?


Згідно із законопроєктом передбачається, що продавці житла отримають доступ до Єдиної бази даних результатів оцінки Фонду держмайна. Вони зможуть самостійно заходити в модуль, зазначати в ньому всі дані про квартиру або будинок і отримувати результат оцінки автоматично. Це коштуватиме для них всього 51 гривню. У разі незгоди з результатами оцінювання, продавець житла зможе залучити оцінювача і оскаржити висновки системи. А реєстрація звіту про оцінку та інформації з нього до Єдиної бази коштуватиме близько 300 гривень. Також нотаріуси матимуть доступ до Єдиної бази даних результатів оцінки ФДМ і зможуть перевіряти довідки та звіти про оцінку об’єктів нерухомості.


Чому це важливо?


Прийняття закону спрощує процес оцінки майна перед його продажем. А гроші, сплачені за оцінку та реєстрацію звіту про оцінку до Єдиної бази, будуть поповнювати державний бюджет, а не чиюсь кишеню, в яку через майданчики вже пішли мільйони гривень українців.



Олександр Ковальчук


Депутат Верховної Ради України IX скликання,


заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів,


податкової та митної політики



Джерело: www.blog.liga.net

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________