Всі рубрики

 

  

 

Купівля квартири на первинному ринку: як перевірити забудовника.



Офіс протидії рейдерству продовжує серію публікацій - практичні поради від експертів Офісу для громадян, які планують придбати нерухомість. Про купівлю житла на вторинному ринку читайте тут.


Цього разу рекомендації будуть цікавими для тих, хто інвестує власні кошти в квадратні метри у новобудові.


Чотири універсальні рекомендації від експертів Офісу протидії рейдерству, які варто врахувати перед укладанням інвестиційного договору із забудовником, аби уникнути проблем із нерухомістю в майбутньому.


Рекомендація 1. Пересвідчіться у надійності ділової репутації забудовника.


Обравши будівельну компанію, радимо перевірити її за Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Ця опція - безкоштовна, пошук здійснюється за кількома критеріями:


- повним або скороченим найменуванням юридичної особи;


- кодом ЄДРПОУ.


Такий пошук дозволить дізнатися детальну інформацію про юридичну особу, зокрема: коли було створено компанію, який розмір її статутного фонду, хто її засновники, які види діяльності вона може здійснювати.


Насторожити може інформація стосовно відкриття виконавчого провадження щодо юридичної особи.


Рекомендація 2. Перевірте, чи не перебуває компанія забудовника у процедурі банкрутства.


Такий моніторинг також можна здійснити самостійно. Джерелом інформації у цьому випадку буде вебпортал «Судова влада України» . Тут же можна перевірити, чи не був забудовник учасником судових проваджень.


Рекомендація 3. Отримайте інформацію про наявність у будівельної компанії всієї необхідної дозвільної і проєктної документації.


Для цього необхідно звернутися вже до відділу продажів для отримання інформації про наявність у забудовника усієї необхідної дозвільної і проєктної документації, або ж «озброїтися» відповідними даними, зайшовши на сайт будівельної компанії (така інформація не завжди публікується на офіційних інтернет-ресурсах забудовника).


Важливо дізнатися, чи є у забудовника, зокрема, такі документи:


- ліцензія на провадження господарської діяльності з будівництва багатоквартирних будинків;


- дозвіл на виконання відповідних будівельних робіт;


- проєктні документи на будинок або житловий комплекс та їх експертиза.


Також варто пересвідчитися у дійсності цих документів. Наприклад, з'ясувати, чи не анульовано відповідну ліцензію або ж дозвіл на виконання будівельних робіт. Для цього потрібно зайти на вебпортал Державної архітектурно-будівельної інспекції України і перевірити вказані документи у Реєстрі виданих ліцензій і Реєстрі будівельної діяльності.


Рекомендація 4. Дізнайтесь інформацію про земельну ділянку, на якій планується звести будинок чи житловий комплекс.


Для цього потрібно скористатися ще одним корисним інформаційним ресурсом - Публічною кадастровою картою України.


Пошук земельної ділянки здійснюється за трьома параметрами:


- кадастровим номером;


- населеним пунктом;


- координатами.


Такий моніторинг допоможе з'ясувати цільове призначення земельної ділянки (важливо, щоб вона була призначена саме для житлової забудови, на якій дозволено зведення багатоквартирних будинків), а також до якого типу власності вона відноситься.


Якщо йдеться про земельну ділянку, що перебуває у комунальній власності, додатково можна дізнатися інформацію про право власності та речові права на неї.


Для отримання безкоштовного доступу до цієї інформації потрібно пройти авторизацію й ідентифікацію (з використанням ЕЦП чи іншого альтернативного засобу ідентифікації особи) на вебпорталі Держгеокадастру.



Джерело: www.biz.ligazakon.net

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________