Всі рубрики

 

  

 

Укластись у півроку. Мінфіну та ДПС визначать граничні строки для запровадження нових форм податкових документів.



За останні кілька років податкове законодавство України було суттєво оновлено. Більшість змін стосувалася податкової лібералізації та зниження тиску на бізнес. Одним з таких нововведень стало подання об’єднаної звітності щодо ПДФО та ЄСВ.


Зміни «в останній день»


Утім, деякі платники зіткнулися зі значними проблемами при поданні такої звітності. Й одним із найболючіших питань стала некоректна робота електронного кабінету та регулярні збої програмного забезпечення, які в свою чергу призвели до нарахування штрафних санкцій. Це трапилось також через те, що діджиталізаційні процеси потребують значно більшого часу для налаштування, корегування, формування та подання нової звітності.


Нагадаємо, що наказ Міністерства фінансів №773 про введення нової об'єднаної форми було прийнято 15.12.2020, а вже 1.01.2021 розпочинався звітний період. Тобто Державна податкова служба за 15 днів мала встигнути впровадити у функціонал програмного забезпечення е-кабінету нові форми декларацій, тому й не дивно, що подання об’єднаної звітності працювало некоректно.


Задля вирішення існуючою проблеми, у Верховній Раді зареєстрований проект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення строків набрання чинності нових форм податкових декларацій, податкових та акцизних накладних» (№5516). Зазначається, що для запуску оновленого ПЗ для платників податків та контролюючих органів необхідно провести ряд довготривалих бюрократичних процесів: провести тендер на обрання компанії, яка розробить таке ПЗ, налаштувати софт та перевірити систему у тестову режимі. Тому автори документа пропонують встановити граничні строки для розробки та впровадження податкових змін в е-формі.


Поетапне впровадження


Отже, відповідно до тексту проекту №5516 Мінфін оприлюднюватиме та затверджуватиме нові форми податкових документів не пізніше ніж на 90-ий день з моменту набрання чинності законів про податкові зміни. Такий строк дасть змогу ретельніше підготуватись до фінального релізу ПЗ та уникнути раніше допущених помилок.


Торкнуться зміни й строків тестового періоду експлуатації нового ПЗ, який триватиме не менше 30 днів. За цей період платники податків та бухгалтери зможуть зазделегіть ознайомитись з усіма нововведеннями.


Що стосується нових форм податкових документів, то ДПС має їх впровадити в роботу ПЗ е-кабінету не пізніше ніж на 60-ий день з моменту затвердження нових форм. Звертає увагу, що після успішних тестувань, ДПС зобов’язана буде оприлюднити на своєму веб-сайті інформацію про готовність системи до роботи з новими формами.


Та найголовніше питання, а коли ж набиратимуть чинності нові податкові форми? Згідно з текстом проекту №5516 це може статися не раніше, ніж у наступному звітному періоді, що слідує після періоду, коли ДПС розмістило на своїй веб-сторінці повідомлення про готовність системи. А до того часу залишатимуться чинними діючі форми податкових документів.


Отже, у разі прийняття проекту №5516 як закону, в перспективі це може вирішити проблему із запровадженням нових форм податкових документів. Та чи буде ДПС дотримуватись передбачених граничних строків — питання відкрите. Адже жодної згадки про відповідальність посадових осіб за недотримання встановлених строків у проекті закону немає.



Ольга ДРАЧЕВСЬКА,

засновник та директор ЮК «Інколанс»,

радник з юридичних питань першого віце-президента ТПП України, к.ю.н.


Джерело: www.zib.com.ua

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 




 

 

 

мастер по стиральным > машинам в Одессе>

ремонт кофемашин>

 

 

 

 


Анонс номера
№13-24 | 04 грудня
Тема тижня:
Надрокористування
 
 

Юридичні компанії України

______________________________

     

______________________________