
Ікра — делікатес для справжніх гурманів, що став невід'ємною частиною висококласної гастрономії. Але не вся вона однакова. Між сортами існують відмінності за кольором, смаком і розміром.
Їх отримують із різних видів осетрових риб Чорного, Азовського, Каспійського морів і Північного Льодовитого океану. Але кожен із них представлений в інтернет-магазині «Ікорний дім», що дає змогу скуштувати різні сорти та обрати найкращий для себе варіант.
Які види ікри існують
Кожен із пропонованих сортів названо на честь певної осетрової риби, з якої його отримано. Господарське значення мають чотири види:
-
ікра білуги (Huso Huso)
-
ікра осетра (Acipenser gueldenstaedtii)
-
ікра сибірська (A. baerii)
-
ікра севрюги (A. stellatus)
Незалежно від виду осетрових, існує також ексклюзивний сорт «Шах», що добувається з рідкісних осетрів-альбіносів.
Ікра білуги
Серед знавців також відома як Хусо Хусо. Це найдорожчий і, на думку багатьох, найкращий вид. Ікра білуги виготовляється з європейського домашнього осетра (Huso Huso), однієї з найбільших прісноводних риб у світі, яка може виростати до восьми метрів завдовжки та сягати ваги у півтори тонни.
Розведення білуги надзвичайно тривале заняття, адже до видобутку першої ікри проходить у середньому 15 років.
Вона може бути світло-сірого та антрацитового кольору, як ікра чорної «Гібрид Білуги» Caviar Premium 1.2-1.7кг, з діаметром 3,5 мм, що робить її зерна найбільшими порівняно з іншими видами. У «чорних перлів» дуже тонка, ніжна оболонка, що надає їм надзвичайно м'якого і вершкового смаку.
Ікра осетра
Риба може досягати понад 2 метри в довжину. У природі зустрічається в Каспійському, Чорному та Азовському морях, а також у притоках Дунаю та Дону.
Зерна відрізняється злегка золотистим мерехтливим кольором — від сріблясто-сірого до чорного з розміром 3 мм. Завдяки міцнішій оболонці, ніж у білуги, осетрову ікру легше обробляти. Сорт відомий інтенсивним і виразним смаком, з легкою горіховою ноткою.
Сибірська ікра
Походить від сибірського осетра, який стає статевозрілим приблизно у 8-річному віці, досягає розмірів тіла 80-140 см і маси близько 20 кг. Зустрічається в Росії, Казахстані та Монголії, мешкає у всіх річках, що впадають у Північний Льодовитий океан.
Розмір ікри сибірського осетра в середньому становить 1,5-2,5 мм, а колір — від антрацитового до чорного. Сорт вирізняється пряним ароматом і досить сильним смаком.
Ікра севрюги
Джерело отримання — севрюзький осетер, який так само відомий, як Штернхаузен або Шерг, і відрізняється витягнутою формою тіла. Однак при розмірі до 220 см важить максимум 68 кг.
Природний ареал проживання — Чорне, Азовське, Каспійське моря та їх притоки. Діаметр зерен із вираженим морським смаком і пряним ароматом лише 2 мм, при цьому тонка оболонка робить зернята дуже ніжними і м'якими. Колір може бути різних відтінків сірого.
Ікра «Шах»
Жовта ікра осетрових риб колись була одним із найдорожчих продуктів харчування у світі, оскільки коштувала від 15 000 до 33 000 євро за кілограм.
Але така була ціна зумовлена не складним виробничим процесом, а джерелом отримання — осетрами-альбіносами. Адже осетрові з пігментними порушеннями зустрічаються в природі вкрай рідко. І раніше під час лову в дикій природі щорічно добували лише близько 10 кг смачних зерен.
Сьогодні осетрів-альбіносів можна успішно розводити, і тому їхня ікра пропонується за нижчою ціною, але, як і раніше, залишається вишуканим і рідкісним делікатесом.
Але ікра чорна «Гібрид Білуги» Caviar Premium 1.2-1.7кг від «Ікряного дому» не поступається за смаком дорогому «Шаху». Навпаки, представляє зразок класичного делікатесу й органічної продукції, отриманої з осетрової риби, що видобувається у США.